In 2024 steeg de totale omvang van de financiële relaties met 7% naar ruim 100 miljoen euro. Die stijging is het gevolg van inflatiecorrectie op de maximale uurtarieven voor zorgverleners (OVA-index). Verder is er een forse toename van bijdragen aan medische congressen en opleidingen — die daarmee terugkeren naar het niveau van vóór de coronapandemie.
Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) beoordeelt jaarlijks in opdracht van het ministerie van VWS, de werking van het Transparantieregister Zorg. Uit de evaluatie over 2024 blijkt dat bedrijven hun financiële relaties volledig melden en dat zowel zorgprofessionals als burgers het register als gebruiksvriendelijk ervaren. Het IVM concludeert dan ook dat het TRZ effectief functioneert.
Het TRZ zorgt voor meer openheid en versterkt de positie van burgers. Het helpt wantrouwen te verminderen en voorkomt buitensporige zelfverrijking. Daarnaast maakt het zorgprofessionals bewuster van mogelijke beïnvloeding door samenwerkingen. Transparantie helpt de kwaliteit van zorg te verbeteren, door samenwerkingen tussen zorgaanbieders en medische bedrijven zichtbaar te maken.
De minister van VWS werkt aan een wettelijk transparantieregister. Dit moet op 1 januari 2027 van kracht worden. Tot die tijd blijft het huidige TRZ operationeel.
Financiële relaties tussen medische bedrijven en zorgprofessionals hebben als doel de kwaliteit van zorg en behandeling te bevorderen. Tegelijk zorgen duidelijke regelgeving en gedragscodes ervoor dat belangenconflicten worden voorkomen en de professionele integriteit behouden blijft. De koepelorganisaties die hierbij betrokken zijn, zijn onder andere de KNMG, NFU, NVZ, V&VN, VIG, Nefemed en FME zorg.
Bent u zorgverlener en wilt u zeker weten dat u onafhankelijk blijft in uw keuzes? Kijk op hoeblijfikonafhankelijk.nl. Hier vindt u checkvragen over onderwerpen zoals relatiegeschenken, adviesraden en transparantie. Zo voorkomt u belangenverstrengeling en blijft u professioneel handelen.