Multiple Sclerose

In Nederland leven 34.000 Nederlanders met Multiple Sclerose (MS). Rondom Nationale MS Dag publiceren we een aantal artikelen, waarin leven met MS en de zorg voor deze aandoening vanuit verschillende perspectieven wordt belicht.

Multiple sclerose hersenen MRI

Gerald Hengstman, neuroloog

‘Meteen hoog-effectieve middelen inzetten’

Zeventien jaar is Dr. Gerald Hengstman inmiddels neuroloog. Eerst in het ziekenhuis, maar sinds april 2021 ziet hij nog uitsluitend patiënten met multiple sclerose (MS) in zijn gespecialiseerde kliniek. ‘Deze ziekte wandelt levenslang met iemand mee.’ Hij heeft dan ook een duidelijke mening over de juiste behandeling.

Gerald Hengstman Upendo landscape

Inge Bakker

‘Gelukkig zijn er nog diverse behandelopties’

Er was niets aan de hand. Inge Bakker (51) had net trouwplannen, gezinnetje in de planning, maar toen kreeg ze vreemde klachten. Het bleek uiteindelijk MS. ‘Mijn schrikbeeld is dat ik over vijf jaar in een rolstoel zit. Maar gelukkig doen de medicijnen hun werk.’

MRI Multiple sclerose
VIG INFOGRAPHIC MS zorg

Jan van Amstel, voorzitter MS Vereniging Nederland

'Hoge effectiviteit medicijnen geeft MS chronisch karakter'

Een kleine dertig jaar geleden waren er nog geen medicijnen tegen Multiple Sclerose (MS). Inmiddels zijn er bijna twintig ziekteremmende middelen verkrijgbaar. ‘In de afgelopen jaren zijn er grote stappen voorwaarts gezet’, concludeert Jan van Amstel, voorzitter van MS Vereniging Nederland.

Jan van Amstel M Svereniging

Samen Beslissen bij MS, samen doen

Over de best passende zorg beslis je samen. Maar hoe pak je dat aan, als patiënt? Het Nationaal MS Fonds, MS Vereniging Nederland en zes farmaceutische bedrijven hebben, op initiatief van beide patiëntenorganisaties, de handen ineen geslagen om daar handvatten voor te bieden. Vanuit deze samenwerking is de website SamenBeslissenbijMS.nl gerealiseerd.

Samen Beslissen website square
VIG INFOGRAPHIC MS prevalentie