26-10-2023

Doorbraak in behandeling blaaskanker

Innovatie geneesmiddelen onderzoek laboratorium
Vandaag, op de laatste vrijdag van oktober, is het KankerVrijdag. Maar liefst 1 op de 2 mensen in Nederland krijgt ooit kanker. Tegelijk is er ook goed nieuws: de kans om kanker te overleven stijgt, dankzij de ontwikkeling van innovatieve behandelingen. Een lichtend voorbeeld daarvan is de behandeling met immuuntherapie van uitgezaaide blaaskanker.

Door combinatiebehandelingen met immuuntherapie gaat de behandeling van uitgezaaide blaaskanker naar verwachting ingrijpend veranderen. Twee fase-3 klinische studies naar behandelingen met immuuntherapie tonen een belangrijke toename in zowel de algehele overleving als de tijd dat tumoren onder controle blijven.

Nieuwe mogelijkheden

Dit is een grote doorbraak na vier decennia behandelen met chemotherapie, waarbij het resultaat vaak beperkt was en blijvende resultaten zeldzaam. Om deze resultaten te verbeteren, zijn de afgelopen jaren twee fase-3 klinische studies uitgevoerd naar nieuwe vormen van behandelen. 'De bevindingen openen nieuwe mogelijkheden voor de behandeling van blaaskanker’, laat medisch oncoloog Michiel van der Heijden weten op de website van het Antoni van Leeuwenhoek (AVL).

Veerkracht patiënten

In beide studies, die onlangs werden gepresenteerd op het belangrijkste oncologie congres in Europa, de European Society for Medical Oncology (ESMO), werd immuuntherapie gecombineerd met een andere behandeling; bij de één met chemotherapie en bij de ander met een nieuw medicijn. In totaal deden bijna vijftienhonderd patiënten mee aan beide onderzoeken. ‘Het getuigt van de gezamenlijke inspanningen van onderzoekers en, nog belangrijker, de veerkracht van de patiënten die aan dit onderzoek hebben deelgenomen.’

Registratieproces EMA

Voordat beide behandelingen beschikbaar komen voor patiënten, moeten nog twee grote trajecten worden afgerond. Ze zullen eerst door een officieel registratieproces bij de Europese Geneesmiddelautoriteit (EMA) moeten gaan. Vervolgens zal er een besluit moeten worden genomen om deze therapieën te vergoeden door ze op te nemen in het verzekerde pakket.