14-03-2023

100 jaar Organon: focus op verbetering van vrouwengezondheid

Beeld bij Organon Experience Center Productie
In verband met haar 100-jarig bestaan opende Organon een Experience Center op Internationale Vrouwendag (8 maart). Ook organiseerde het bedrijf een symposium waarbij ze haar ambitie voor een Nationaal Plan voor vrouwengezondheid presenteerde.

Organon zet zich in voor een betere gezondheid van vrouwen wereldwijd en voor meer gender- en seksespecifieke zorg. Die focus op vrouwengezondheid biedt veel mogelijkheden: ‘Er is op het gebied van vrouwengezondheid veel dat nog onvoldoende aandacht krijgt. Dat kan gaan om anticonceptie of vruchtbaarheid, maar bijvoorbeeld ook om een aandoening als endometriose’, aldus Wenny Raaijmakers, directeur van Organon Oss. ‘We werken aan geneesmiddelen en andere oplossingen en diensten die helpen bij het aanpakken van een breed scala aan aandoeningen en ziekten waarmee vrouwen en hun dierbaren worden geconfronteerd.’

Dichten van de kloof

Vrouwspecifieke klachten worden soms niet herkend en vrouwen voelen zich in de spreekkamer nog regelmatig ongehoord, zegt Organon in haar persbericht. ‘Bijvoorbeeld bij hart- en vaatziekten spreekt men nog steeds van ‘atypische klachten’ bij de vrouw, terwijl het gaat om de helft van de wereldbevolking. Door het dichten van de kloof tussen mannen- en vrouwengezondheid kunnen we enorme gezondheidswinst behalen en zorgen voor een beter dagelijks leven voor iedere vrouw.' Organon roept op om - vanuit de overheid en samen met partners - een nationale strategie voor vrouwengezondheid op te stellen.

Momentum

Sprekers tijdens het symposium, waaronder Samira Rafaela (Europarlementariër), Jannet Vaessen (oprichter en directeur van Women Inc.), prof. dr. Angela Maas (emeritus-hoogleraar RadboudUMC, cardiologie voor vrouwen) en prof. dr. Annemiek Nap (Hoofd Obstetrie & Gynaecologie, RadboudUMC), gingen in gesprek over het dichten van de gezondheidskloof. Alle sprekers waren het erover eens dat het momentum nu is, in deze tijd van steeds meer bewustzijn en aandacht voor vrouwengezondheid. ‘Zo zetten overheidsinstanties zoals de FDA en EMA zich al in voor betere inclusie van vrouwen in klinisch geneesmiddelenonderzoek en gedifferentieerde interpretatie van de uitkomsten, en zijn er Europese en Nederlandse subsidies voor gender- en seksespecifieke onderwerpen’, aldus Organon.

Sectoroverstijgend samenwerken

‘Vrouwengezondheid is een investering die niet zozeer draait om de kosten maar om de uitkomst. Een holistische aanpak is van belang, waarbij partijen sectoroverstijgend samenwerken”, aldus Michael Pergine Head of Global Policy, Government Relations and ESG Strategy bij Organon.

Experience Center

Het vorige week geopende Experience Center in Oss biedt een unieke inkijk in 100 jaar historie van Organon, het werken in een geneesmiddelenbedrijf en het verbeteren van vrouwengezondheid over de hele wereld. Het centrum is gevestigd in de voormalige meisjesschool in Oss, de thuishaven van Organon. Het publiekscentrum is geopend dinsdag, vrijdag en zaterdag van 10:00 tot 16:00 uur. Kijk voor meer informatie op de website. Alvast even binnenkijken? Bekijk de online-rondleiding in vogelvlucht: #hereforherhealth.