Ziektebeelden

De geneesmiddelen sector is een vitale en onmisbare sector voor de kwaliteit van leven, gezondheid, samenleveving en economie. Wij geloven dat we grote maatschappelijke uitdagingen kunnen aanpakken door samen te werken. Denk aan de ziekte van Alzheimer, kanker en chronische ziekten zoals diabetes en MS.

Patient wait indicator, acces, toegang, #terugnaar100, apotheek, gvs

Ziekte van Alzheimer

De ziekte van Alzheimer vormt één van de grootste uitdagingen binnen de gezondheidszorg. De ziekte is veruit de belangrijkste oorzaak van dementie en de impact van dementie op onze samenleving wordt steeds groter.

Ziekte van Alzheimer Dementie

Kanker

Kanker is een van de 3 volksziekten waar we als samenleving de komende jaren steeds vaker mee geconfronteerd worden. Eén op de twee mensen krijgt kanker. Tegelijk stijgt de vijfjaarsoverleving bij kanker elk jaar met ongeveer één procent. Rondom Wereld Kanker Dag, jaarlijks op 4 februari, vragen we extra aandacht voor deze ziekte.

Kanker oncologie

Hart- en vaatziekten

In Nederland kampen er 1,7 miljoen Nederlanders met een hart- en vaatziekte. De aandacht voor het hart is belangrijk, want dagelijks zien cardiologen de gevolgen van hart- en vaatziekten. Hartmedicatie is dan van levensbelang. Maar welke medicijnen waren baanbrekend en wat zit er nog aan te komen? De vooruitgang is best indrukwekkend. Maar er is ook nog veel te doen, bijvoorbeeld qua leefstijl. Risico nummer één: overgewicht.

Shutterstock 616033241 hart- en vaatonderzoek

Zeldzame ziekten

Op 29 februari is het Zeldzame ziektendag. Een ziekte is zeldzaam wanneer deze bij minder dan 1 op de 2000 mensen voorkomt. In Nederland leven ongeveer 1 miljoen mensen met een zeldzame aandoening; wereldwijd gaat het om 300 miljoen mensen. Vaak duurt het lang voordat de juiste diagnose is gesteld. Bij 30% van de patiënten zelfs langer dan 20 jaar.

Bloedkanker, zeldzame kanker, weesgeneesmiddelen

Multiple Sclerose

Zondag 29 oktober is het Nationale MS Dag - hét jaarlijkse evenement voor mensen met MS en hun naasten, georganiseerd door het Nationaal MS Fonds. Een goede aanleiding om stil te staan bij de 34.000 Nederlanders met Multiple Sclerose (MS). Rondom Nationale MS Dag publiceren we drie interviews over MS, waarbij een neuroloog, patiënt en voorzitter van de patiëntenvereniging aan het woord komen.

Multiple sclerose hersenen MRI

Diabetes

Per dag krijgen 1000 mensen in Nederland de diagnose diabetes. Tel dat op bij de 1,2 miljoen mensen die de aandoening al hebben. Op Wereld Diabetes Dag, 14 november, vragen we aandacht en begrip voor deze chronische aandoening. Rondom deze dag publiceren we een reeks interviews, waarin we diabetes vanuit verschillende perspectieven belichten.

Diabetes chronische ziekte

COVID-19

Op 27 februari 2020 testte de eerste Nederlander positief op het coronavirus. Nog geen twee weken later bestempelde de Wereldgezondheidsorganisatie WHO COVID-19 officieel als pandemie. Vanaf dat moment werken geneesmiddelenbedrijven, universiteiten, ziekenhuizen en overheden wereldwijd samen aan onderzoek en ontwikkeling van nieuwe vaccins, diagnoses en behandelingen voor COVID-19.

Corona, coronavaccin, Covid-19