20-07-2021

7 oktober: VIG Medicijndialoog met Jan Peter Balkenende

Jan Peter Balkenende
COVID-19 heeft ons pijnlijk duidelijk gemaakt hoe belangrijk het is om het gezondheidssysteem goed op orde te hebben. Wat kunnen we hier van leren? En zijn we klaar voor volgende uitdagingen, zoals nieuwe virussen en groeiende antibioticaresistentie?

Een sterke geneesmiddelensector maakt ons land gezonder, weerbaarder en welvarender. Maar hoe zorgen we voor een koploperspositie, hoe maken we van ons land het Boston aan de Noordzee? Daarover gaat de eerste editie van de VIG Medicijndialoog op donderdag 7 oktober, met medewerking van onder meer voormalig premier Jan Peter Balkenende, VVD-Kamerlid Aukje de Vries en CDA-Kamerlid Mustafa Amhaouch.

Inspiratieworkshops

Het programma van de Medicijndialoog bestaat uit twee onderdelen, in de ochtend en middag. In de ochtend, van 11.00 tot 12.00 uur, kunt u zich inschrijven voor vier digitale inspiratieworkshops met verschillende thema’s en sprekers:

  • ‘Langjarig overheidscommitment’ onder leiding van Cl énmence Ross (ambassadeur LSH-sector)
  • ‘Nieuwe laboratoria van wereldklasse’ onder leiding van Ida Haisma (directeur Leiden Bio Science Park)
  • ‘Durf concurrerend te zijn’ onder leiding van Carmen van Vilsteren (boegbeeld LSH-sector)
  • ‘Ondernemerschap en vestigingsklimaat’ onder leiding van Thomas Grosfeld (VNO-NCW)

De uitkomsten van de workshops dienen als input voor plenaire deel in de middag.

Keynote speaker Jan Peter Balkenende

Van 15.30 uur tot 17.00 uur vindt het tweede programmaonderdeel van de VIG Medicijndialoog plaats. Voormalig minister-president Jan Peter Balkenende opent het plenaire deel met een beschouwing op de geopolitieke situatie in de wereld en de uitdagingen voor Nederland en Europa. Moet gezondheid nog wel een nationale competentie blijven en moeten we minder afhankelijk worden van India en China? En welke gevolgen heeft dit voor de Nederlandse geneesmiddelensector?

Na deze keynote speech volgt een paneldebat, waaraan ook Cl énmence Ross, Ida Haisma, Carmen van Vilsteren en Thomas Grosfeld deelnemen. Zij delen de conclusies en ervaringen uit de workshops van die ochtend. Vanuit de politiek leveren CDA-Kamerlid Mustafa Amhaouch en VVD-Kamerlid Aukje de Vries een bijdrage aan de discussie. Aan de verdere invulling van het programma wordt nog gewerkt.

Aanmelden

Het plenaire middagdeel wordt live uitgezonden vanuit Nieuwspoort, Den Haag. U kunt hieraan online deelnemen en vragen stellen via de chat. Bij aanmelding kunt u meteen aangeven aan welke digitale workshop u in de ochtend meedoet. Het is ook mogelijk om alleen het plenaire deel óf een workshop te volgen.

Na aanmelding ontvangt u van ons meer informatie en een toegangscode!

Aanmelden VIG Medicijndialoog over ‘Boston aan de Noordzee'

Publicatie ‘Boston aan de Noordzee’