09-06-2020

AbbVie werkt samen met Nederlandse partners aan ontwikkeling coronamedicijn

AbbVie is een samenwerking aangegaan met de Universiteit Utrecht, de Erasmus Universiteit en het Rotterdamse bedrijf Harbour BioMed voor de ontwikkeling van een monoklonale antilichaamtherapie gericht op het voorkomen en behandelen van COVID-19.

Dat maakte AbbVie vrijdag bekend in een persbericht. Het geneesmiddelenbedrijf ondersteunt bij de preklinische activiteiten en voorbereidingen op latere preklinische en klinische ontwikkelingswerkzaamheden. ‘Door deze samenwerking zijn we goed gepositioneerd om snel te gaan starten met klinische studies’, zegt Frank Grosveld, hoogleraar celbiologie aan de Erasmus Universiteit en één van de ontdekkers van het antilichaam.

Antilichaam
De focus van de samenwerking ligt op het bevorderen van het volledig menselijke, neutraliserende antilichaam 47D11 dat door Universiteit Utrecht, Erasmus MC en Harbour BioMed is ontdekt. Hierover is op 4 mei gepubliceerd in Nature Communications. Het ontdekte antilichaam richt zich op het domein van het spike-eiwit van SARS-CoV-2.

Persbericht AbbVie