15-11-2022

Alzheimer studie haalt primaire eindpunten niet

Aprovial Alzheimer drug FDA 7 juni 21
Geneesmiddelenbedrijf Roche maakte maandag de resultaten bekend van de fase III Alzheimer studies met gantenerumab. Beide studies behaalden het primaire eindpunt – vertraging van klinische achteruitgang – niet.

Aan het 27 maanden durende onderzoek deden 1.965 mensen met een beginnende vorm van Alzheimer mee, verspreid over twee studies in dertig landen.

Vertrouwen

Gantenerumab is een monoklonaal antilichaam, gericht op de reductie van amyloid-beta, een eiwit dat in verklonterde vorm wordt aangetroffen in de hersenen van patiënten met de ziekte van Alzheimer.
Hoewel het effect op de reductie van amyloid-beta in de studies geringer was dan verwacht, ondersteunen de data nog steeds het idee dat verwijdering van deze verklonterde eiwitten tot klinische verbetering kan leiden.

Patiënten

De ziekte van Alzheimer heeft wereldwijd grote impact op de volksgezondheid. Roche heeft zich de afgelopen twee decennia ingespannen om de biologie van de ziekte beter te begrijpen, te diagnosticeren en onderzoek te doen naar mogelijke behandelingen, is te lezen in het persbericht van 14 november. Daarbij werkt Roche nauw samen met de Alzheimer-gemeenschap, om de manier waarop de ziekte wordt gediagnosticeerd en behandeld te transformeren. Robuust bewijs en een verantwoorde aanpak zijn belangrijke voorwaarden om innovaties voor patiënten te ontwikkelen.

Blijven zoeken

Hoewel de resultaten achterbleven bij de verwachtingen, stelt Roche dat het belangrijk is om steeds opnieuw te blijven leren van data. Roche zal de resultaten van het fase III onderzoek naar gantenerumab presenteren tijdens de Clinical Trials on Alzheimer’s Disease (CTAD), op 30 november in San Francisco. In het persbericht benadrukt Roche te blijven zoeken naar een effectief geneesmiddel tegen Alzheimer.

Persbericht Roche over gantenerumab

Whitepaper: De strijd tegen Alzheimer