21-04-2021

AML Awareness Day - ‘Ik geef niet op totdat we kanker te slim af zijn’

WGNO Abb Vie Marielle Cheung longkanker
Op 21 april is het AML Awareness Day. Op die dag vragen patiënten en zorgverleners aandacht voor acute myeloïde leukemie, een zeldzame soort bloedkanker. Jaarlijks krijgen zevenhonderd mensen de diagnose AML, vooral oudere patiënten. Dit aantal zal de komende jaren stijgen, onder invloed van de vergrijzing.

Marielle Cheung zet zich als Medical Science Liaison bij Abbvie dagelijks in om een bijdrage te leveren aan het welzijn van mensen met bloedkanker. ‘Dat is mijn drijfveer om hier te werken. Kanker te slim af zijn, is wat mij elke dag beweegt om het beste uit mezelf te halen. Want elke patiënt die we niet kunnen helpen, is er één te veel.’ Op de AML Awareness Day vertelt ze haar verhaal.


Mensen beter maken
'Als kind wilde ik altijd arts worden. Wat is er tenslotte mooier dan mensen beter maken? Op een andere manier dan ik toen dacht, ben ik daar vanuit mijn functie als Medical Scientific Liaison bij de afdeling Medical Affairs dagelijks mee bezig. En dat geeft heel veel voldoening. Ik ben verantwoordelijk hematologie, oftewel bloedkanker en lymfeklierkanker.

Droom
‘We maken stappen. Kijk naar borstkanker, ooit was dat per definitie een doodvonnis. Beetje bij beetje ontdekken we de werking van elk type kankercel. En hoe meer we gaan begrijpen, hoe beter de behandelingen worden. Om die reden werk ik hier zo graag. Binnen de grenzen van wat mogelijk is, kan je hier eigen projecten opzetten die de zorg verbeteren.
Als ik later terugkijk op mijn carrière hoop ik te kunnen zeggen dat ik heb bijgedragen aan het wapenfeit dat kanker een chronische ziekte is. Want dat is echt mijn grote droom!’

#WijGevenNietOp
De belofte van Marielle Cheung is onderdeel van de campagne #WijGevenNietOp. Hierin vertellen medewerkers van geneesmiddelenbedrijven over hun toewijding aan de ontwikkeling van nieuwe medicijnen tegen ziektes waarvan we vandaag de strijd nog verliezen.