16-04-2020

AstraZeneca onderzoekt mogelijkheden kankermedicijn voor behandeling COVID-19

Shutterstock 1922200124_laborante vrouw_microscoop

Wereldwijd zoeken bedrijven op allerlei manieren naar een middel voor de behandeling van COVID-19. Studies richten zich enerzijds op middelen die het lichaam immuniteit geven (via vaccins), anderzijds op de reactie van het menselijk lichaam op het virus, om vervolgens die effecten weg te nemen.

Zo viel het artsen op dat heel zieke coronapatiënten een overmatige immuunreactie ontwikkelden. Daarbij komen dan grote hoeveelheden cytokinen vrij, die een ernstige ontstekingsreactie geven en diverse organen kunnen aantasten. Dit noemt men ook wel een cytokinestorm, met hoge kans op overlijden.

Nederlandse inbreng
Het Nederlandse AcertaPharma, nu eigendom van AstraZeneca, heeft een geneesmiddel (met werkzame stof acalabrutinib*) ontwikkeld voor een bepaalde type leukemie. Bij deze leukemie is er sprake van een abnormale en overmatige productie van bepaalde witte bloedcellen. Acalabrutinib blokkeert een eiwit dat een rol speelt bij de aanmaak van deze witte bloedcellen.

Overmatige immuunreactie
Bij coronapatiënten zien we ook een overmatige immuunreactie waarbij grote hoeveelheden witte bloedcellen en daarbij ook cytokines vrijkomen. Doordat acalabrutinib de aanmaak van witte bloedcellen remt, remt het dus de immuunreactie en de daarbij vrijkomende cytokinestorm. De veronderstelling is dus dat het de complicaties door corona kan afremmen.

Klinische studie
Nadat Amerikaanse artsen gemerkt hadden dat patiënten baat hadden bij de behandeling van dit geneesmiddel, is moederbedrijf AstraZeneca nu een klinische studie gestart. Doel van de studie is om te onderzoeken of dit geneesmiddel een veilige en effectieve behandeling is voor ernstig zieke coronapatiënten, met als ultieme doel het verminderen van de noodzaak tot beademing en het redden van levens.

*Acalabrutinib heeft nog geen EMA-registratie. Vanwege strenge regelgeving omtrent geneesmiddelen, zijn de mogelijkheden voor communicatie voor AstraZeneca hierover zeer beperkt. AstraZeneca heeft op verzoek van de VIG wel meegekeken naar de correcte weergave van de inhoud.