20-10-2020

Baanbrekend Europees digitaal zorgproject: H2O

De patiënt écht een stem geven. Niet alleen in de medische beslissingen die hem aangaan, maar ook in het ontwerp van een beter gezondheidssysteem. Dat is het doel van een nieuw IMI-project, dat medio oktober is gelanceerd: Health Outcomes Observatory: H2O.

H2O is de eerste grootschalige, Europese poging om gestandaardiseerde patiëntresultaten te verzamelen en integreren in de besluitvorming in de zorg. Hiertoe is een internationaal consortium met 23 partners opgericht.

Partners

In het consortium zijn patiënten, wetenschappers, geneesmiddelenbedrijven, clinici, IT-specialisten en andere professionals vertegenwoordigd. Namens de geneesmiddelensector nemen de volgende bedrijven deel: AbbVie, Eli Lilly, Novartis, Pfizer, Sanofi-Aventis en Takeda.
Het partnerschap staat onder leiding van de Medische Universiteit van Wenen en Takeda. De financiering komt van het Innovative Medicines Initiative (IMI), ’s werelds grootste publiek-private samenwerking op het gebied van biowetenschappen, ondersteund door de Europese Unie en EFPIA, de Europese brancheorganisatie voor geneesmiddelenbedrijven. Binnen twee jaar zal H2O onafhankelijke observatoria opzetten in Oostenrijk, Duitsland, Nederland en Spanje.

App voor patiënten

‘Het H2O-project biedt patiënten digitale tools, waarmee ze de resultaten van hun behandeling op een gestandaardiseerde manier kunnen rapporteren’, zegt Aarnoud Overkamp, algemeen directeur van Takeda Nederland. ‘Patiënten kunnen deze resultaten delen met hun behandelaar en andere zorgverleners. Dit geeft patiënten, wetenschappers en artsen betere inzichten in de behaalde resultaten. De artsen van de academische partnercentra doen aan dit project mee, maar patiënten kunnen de app ook downloaden, om zelf beter inzicht in hun behandeling te krijgen.’
Patiënten bepalen in dit project zelf met welke zorgaanbieders zij hun gegevens willen delen.

Standaardiseren

‘Je wilt niet dat elk ziekenhuis de resultaten op z’n eigen manier gaat noteren’, zegt Jan Hazelzet, Healthcare Quality & Outcome-professor bij het Erasmus MC en bestuurslid bij H2O. ‘Om behandelresultaten met elkaar te kunnen vergelijken, is standaardisatie essentieel. Daarom starten we nu met een grootschalig project, om die eenduidigheid te realiseren.’

Meer over H2O