25-05-2020

Bart Scheerder (DCRF) bij BNR over impact COVID-19 op klinisch onderzoek

Klinisch onderzoek moet weer zoveel mogelijk, op een slimme manier, worden opgestart. Dit voorkomt dat het verzamelen van waardevolle onderzoeksgegevens nog verder vertraging oploopt, waardoor behandelingen pas later voor patiënten beschikbaar komen.

Dat zei Bart Scheerder, bestuurslid van de Dutch Clinical Research Foundation (DCRF) maandag op BNR Radio. Aanleiding voor het radio-interview waren de uitkomsten van een enquête die DCRF afgelopen weken hield over de gevolgen van de coronacrisis op klinisch onderzoek.

Voortgang onderzoek
Hieruit bleek dat bij 80% van de onderzoeken het niet meer mogelijk was om nieuwe patiënten te includeren. Bij zo’n 40% van de onderzoeken werd het hele project on hold gezet, bij nog eens 40% werd het onderzoek op een aangepaste manier voortgezet. Tegenover BNR sprak Scheerder uit dat er, naast de negatieve gevolgen voor patiënten, ook een behoorlijke financiële schade is voor alle partijen die betrokken zijn bij klinisch onderzoek. Hierdoor komt de continuïteit van een deel van de onderzoeken in gevaar.

Klik hier om het fragment terug te luisteren

Activiteiten DCRF Clinical Trials Day