26-11-2019

Behandeling voor CLL in basispakket

AbbVie maakte bekend dat een akkoord is bereikt met minister Bruins over de toelating van venetoclax in combinatie met rituximab voor de behandeling van patiënten met chronische lymfatische leukemie (CLL), die tenminste één andere therapie hebben gehad.

De vergoeding van deze combinatietherapie is gebaseerd op de MURANO-studie. Deze studie laat aanhoudende effectiviteit zien van venetoclax met rituximab, ook na voltooien van de vaste behandelduur van 24 maanden.

Chronische lymfatische leukemie
CLL is een type kanker dat wordt gekenmerkt door een ontregelde groei van afwijkende witte bloedcellen (leukocyten) in het bloed en het beenmerg. CLL is het meest voorkomende type leukemie bij volwassenen. In Nederland wordt het ieder jaar bij 900 tot 1000 patiënten vastgesteld.

Werking
De combinatie van venetoclax met rituximab is een chemovrije behandeling. Venetoclax kenmerkt zich door een gerichte werking. Het geneesmiddel richt zich op het BCL-2 eiwit en helpt zo het proces van apoptose (een natuurlijk zelfvernietigingsproces) te herstellen, waardoor kankercellen sterven. Venetoclax is als monotherapie voor de behandeling van CLL al sinds 2017 opgenomen in het basispakket. Nu wordt venetoclax in combinatie met rituximab ook toegelaten, in ieder geval tot 1 januari 2022.

Bericht AbbVie