15-09-2020

Biogen doet fossiele brandstoffen in de ban

Biogen gebruikt vanaf 2040 geen fossiele brandstoffen meer. Ook worden alle werknemers gestimuleerd thuis over te stappen op alternatieve energiebronnen. Biogen was al in 2014 klimaatneutraal, maar vindt het de hoogste tijd om de lat nog hoger te leggen.

Dat maakte Biogen bekend in een gisteren gepubliceerd plan: Healthy Climate, Healthy Lives. Biogen stelt hiervoor gedurende twintig jaar $ 250 miljoen beschikbaar. Biogen is het eerste Fortune 500-bedrijf dat fossiele brandstoffen binnen twintig jaar volledig in de ban doet.

Levensverwachting
De negatieve invloed van luchtvervuiling op onze gezondheid wordt steeds duidelijker. Jaarlijks is de uitstoot door het gebruik van fossiele brandstoffen verantwoordelijk voor 9 miljoen sterfgevallen. De uitstoot vermindert onze levensverwachting met ruim een jaar en verergert het verloop van veel ziektes.

Neurologische aandoeningen
Biogen is gespecialiseerd in neurologische aandoeningen. Onze hersenen lijden duidelijk onder de impact van fossiele brandstoffen. Bij de ziekte van Alzheimer en Parkinson zijn er bijvoorbeeld steeds meer aanwijzingen dat het inademen van vervuilde lucht het ziekteverloop verergert.

20.000 huishoudens
In de komende twintig jaar stapt Biogen volledig over op alternatieve energiebronnen. Ook helpt het bedrijf alle werknemers om voor 2030 dezelfde overstap te maken in hun privéleven. De uitstoot van Biogen staat op dit moment gelijk aan 13.000 huishoudens. Daarnaast werken er wereldwijd ruim 7000 mensen bij het bedrijf. Hiermee kan Healthy Climate Healthy Lives de uitstoot van ruim 20.000 huishoudens compenseren.

Onderzoek
Biogen zal daarnaast gerenommeerde onderzoeksinstituten als het Massachusetts Institute of Technology (MIT) ondersteunen bij hun onderzoek naar de invloed van luchtvervuiling op onze gezondheid. De impact op neurologische aandoeningen zal daarbij speciale aandacht krijgen.

Duurzame industrie
Dorota Mazurkiewicz, Managing Director van Biogen Nederland: ‘We willen als sector de gezondheid van alle Nederlanders verbeteren. Dan is het cruciaal dat we zelf ook duurzaam te werk gaan. Onze sector loopt daarbij voorop. Het is nóg een reden om ervoor te zorgen dat meer geneesmiddelenbedrijven zich in Nederland vestigen: ons land haalt daarmee een zeer duurzame sector binnen!’

Meer weten over het verduurzamen van de zorg en andere inspirerende voorbeelden? Neem ook deel aan het online congres Duurzame Zorg op 1 oktober.

Persbericht Biogen