09-02-2021

Blog Gerard Schouw: bijwerkingen van een succesvolle vaccinaanpak

Gerard Schouw
Weet u het nog? De laatste weken van 2020? De hele wereld keek reikhalzend uit naar de goedkeuring van het eerste coronavaccin. Dit zou de verlossing zijn uit deze ingrijpende pandemie. De vaak – onder een vergrootglas liggende - geneesmiddelensector als de bevrijder. Wie had dat ooit kunnen bedenken…

Veel positieve aandacht geeft energie en de medische vooruitgang vleugels, met als klinkend resultaat honderden nieuwe coronavaccins en medicijnen in het verschiet. De nieuwe wind heeft veel ongegrond cynisme doen verwaaien, waardoor de geneesmiddelensector haar maatschappelijke waarde kon tonen.

Maar toch, nu het buiten koud en guur is, ligt cynisme opnieuw op de loer. Reflexen uit het verleden die op zoek zijn naar een zondebok in situaties als het even tegenzit. Omdat bedrijven ‘winst’ maken en de productie van vaccins ook tegenslag kent, wil de Europese Commissie haar tanden laten zien. Bozig dreigt Ursula von der Leyen met dwanglicenties en exportverboden. Daar gaan we weer…

Laten we even pas op de plaats maken en de feiten op een rij zetten. Nadat de code van het SARS-CoV-2 ontrafeld werd, zijn wereldwijd veel bedrijven begonnen met het ontwikkelen van een vaccin. In samenwerking met academie en overheden, én voor eigen rekening en risico. Het was toen nog koffiedik kijken; het verloop van de pandemie en daarmee de nood aan meerdere vaccins was onzeker. Maar, ondanks alle risico’s en onzekerheden, is in een ongekend tempo gewerkt.

Ik zou tegen de Europese Commissie willen zeggen: op ongekende schaal werken geneesmiddelenbedrijven met elkaar samen om de productie van vaccins maximaal op te schroeven. In Europa én in Nederland. Merck schiet BioNTech te hulp bij de aanlevering van de essentiële vetten die nodig zijn bij de productie van het vaccin. Sanofi en Novartis stellen hun productiecapaciteit ter beschikking voor de productie van het vaccin van Pfizer/BioNtech. En AstraZeneca heeft op alle continenten strategische partnerships gesloten voor de uitbreiding van productiefaciliteiten.

Dreigende woorden zoals het dictaat van dwanglicenties of het uitspelen van vaccin-nationalisme dienen geen enkel doel.

Dat het ook anders kan, bewijst ons eigen Nederlandse parlement. Daar bespreken de leden van de Tweede Kamer de Europese geneesmiddelenstrategie. Hiervoor heeft de Kamer twee serieuze rapporteurs aangesteld die gesprekken voeren en informatie inwinnen. Vorige week zijn hun bevindingen gepresenteerd, en kan de politiek aan de slag. Eerst de feiten, dan het oordeel. Zo hoort het. En met zo’n beginsel kan óók de Europese Commissie haar voordeel doen.

Gerard Schouw
(directeur Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen)

Reageren? Stuur een mail naar: [email protected]