10-12-2019

Blog Gerard Schouw: Gendergeneeskunde

["

De Tweede Kamer stemde vorige week in met \u2018een historische stap\u2019: een vrouwenquotum voor de top van het bedrijfsleven. Een duidelijke uitspraak die de emancipatie een zetje in de goede richting geeft. Maar hoe zit het eigenlijk met gender, gezondheid en geneesmiddelen?<\/p>","

Ik las vorige week verontrustende berichten over de verschillen tussen mannen en vrouwen in de Nederlandse gezondheidszorg. In de tweejaarlijkse State of Health rapportage over de \u2018stand van zaken\u2019 van de zorg in de EU-landen, was te lezen dat de Nederlandse man gemiddeld twee jaar langer leeft dan het EU-gemiddelde. Dit in tegenstelling tot de Nederlandse vrouw die juist een maand korter leeft dan het Europees gemiddelde. Hoe komt dit? Vrouwen scoren relatief slecht als gevolg van het hoge tabaksgebruik door eerdere generaties en dit heeft geleid tot een stijging van het aantal vrouwen met longkanker. Een statistiek waar hopelijk snel verandering in komt.

Cardioloog Angela Maas<\/strong> werd vorige week uitgeroepen tot de meest invloedrijke vrouw van Nederland. Zij stelde in een interview met het Financieele Dagblad dat bij de behandeling van ziekten meer rekening gehouden moet worden met sekseverschillen. We moeten volgens haar af van de eenheidsworst. Mannen en vrouwen reageren immers vaak verschillend op hetzelfde geneesmiddel. Zo hebben vrouwen andere symptomen, meer last van andere bijwerkingen en lopen het risico vaker in het ziekenhuis te belanden en zo meer zorgkosten te maken.

Vrouwen hebben bijvoorbeeld<\/strong> twee keer zo vaak hartinfarcten als gevolg van verkramping; angina pectoris. Hiervoor bestaat een geneesmiddel dat bij 70% van de vrouwen goed aanslaat. Het middel heeft hierdoor een positief effect van op de kwaliteit van leven, en kan levensreddend zijn. Maar \u2013 en nu komt het rare \u2013 dit geneesmiddel wordt in Nederland niet vergoed. Het medicijn zou gemiddeld niet goed genoeg scoren. Gemiddeld? Bij vrouwen goed en bij mannen minder, maar per saldo is dat niet genoeg om door de keuring van het Zorginstituut te komen.

Gelukkig heeft PvdA-Kamerlid Liliane Ploumen<\/strong> inmiddels Kamervragen hierover gesteld aan minister Bruins. Ook bij de effectiviteit en daarmee de beoordeling van een geneesmiddel mag wel vaker gekeken worden naar man-vrouw-verschillen. De minister heeft nog niet gereageerd, maar emancipatie zou niet alleen moeten gelden voor de top van het bedrijfsleven, maar ook voor gezondheid!<\/p>

Gerard Schouw,
directeur Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen<\/em><\/p>"]