29-09-2020

Blog Joep Rijnierse: #wijdoenwelmee

["

Helaas, de tweede, gevreesde golf is werkelijkheid geworden. Dag en nacht zijn we bezig met het ontwikkelen van vaccins en geneesmiddelen in de strijd tegen het virus. Maar ook met het ondersteunen van de reguliere zorg, want niet-corona pati\u00ebnten verdienen net zo goed de zorg die ze nodig hebben.<\/strong><\/p>","

Hopelijk hebben we genoeg geleerd van de eerste golf om de impact op de reguliere zorg deze keer tot een minimum te beperken. Want die was aanzienlijk, met 690.000 uitgestelde behandelingen, waaronder 1 op de 5 kankerpati\u00ebnten, een ziekte waarbij uitstel vaak geen optie is, en 150.000 hartpati\u00ebnten die ook direct goede zorg nodig hebben. Ik wil niet nog een keer mijn moeder zes maanden laten wachten en achteraf horen dat ze eerder had moeten komen, zodat een blijvende achteruitgang in haar gezichtsvermogen voorkomen had kunnen worden.

Juist nu de reguliere zorg weer een beetje op gang komt,<\/em> legt deze tweede golf opnieuw extra druk op alle zorgverleners. Gezien het feit dat ziekenhuizen en IC\u2019s weer vol lopen met corona-pati\u00ebnten is het dit keer zaak om te zorgen dat de reguliere zorg zo goed mogelijk doorgaat. Laten we samenwerken en alle middelen en mogelijkheden die voorhanden zijn aangrijpen om hiervoor te zorgen en de vele andere kwetsbare pati\u00ebnten niet uit het oog verliezen.

Ik heb hier best idee\u00ebn over. <\/em>Laten we goed luisteren naar wat de pati\u00ebnt zelf wil; bellen, videobellen of toch liever face-to-face. Vraag het ze gewoon aan het einde van een consult en vertel hen over de verschillende opties. Of bespreek of de zorg verplaatst kan worden middels apps, digitale coaches of zorg aan huis. Of vraag eens de hulp van je leveranciers en geneesmiddelenbedrijven.

Bij Amgen helpen wij ziekenhuizen met het inrichten van zorgprogramma\u2019s<\/em>. Is het bijvoorbeeld noodzakelijk dat een pati\u00ebnt na een chemotherapiebehandeling weer naar het ziekenhuis moet komen voor een spuit als noodzakelijke nabehandeling? Nee, dat kunnen we ook thuis verzorgen via een verpleegkundige van een thuiszorgorganisatie \u2013 allemaal corona-proof natuurlijk. Dat is beter voor de pati\u00ebnt en je weet zeker dat de pati\u00ebnt zijn medicijn op de juiste manier en tijdstip toegediend krijgt. Ook ondersteunen wij ziekenhuizen in het verplaatsen van hun zorg naar huis. Dit zijn slechts enkele oplossingen waar wij mee bezig zijn. Maar zo zijn er nog meer goede voorbeelden hoe wij als geneesmiddelenbedrijven ziekenhuizen kunnen ontlasten en de reguliere zorg ondersteunen.<\/p>

Neem vooral contact op als wij ergens kunnen helpen, want niet alleen geldt \u2018Alleen samen krijgen we corona onder controle\u2019, ook moeten we samen de andere pati\u00ebnten de zorg geven die ze nodig hebben. #wijdoenwelmee #wijgevennietop<\/p>

Joep Rijnierse<\/em>
(medisch directeur Amgen)<\/em><\/p>"]