30-11-2021

Blog Laura Brinkman: Jong talent gezocht

Laura Brinkman YIM
Boston is het bruisende hart van de wereldwijde geneesmiddelensector. Met de vestiging van ’s werelds grootste biofarmaceutische bedrijven en topuniversiteiten is het met recht dé mondiale hoofdstad voor onderzoek en innovatie. Jarenlang leek Boston ver weg. Maar gezien de snelle groei van onze Nederlandse sector, wordt die afstand steeds minder groot. Als Nederland het Boston van Europa wil worden, dan moeten we wel zorgen voor voldoende jong talent.

De geneesmiddelensector in Nederland zit in de lift. Zóveel kennis, kunde en infrastructuur. We zijn uitgegroeid tot een land met 2.900 innovatieve R&D life science bedrijven, 420 biofarmaceutische bedrijven, 14 universiteiten en 8 universitaire centra. Nu al is onze sector goed voor 65.000 banen. We zijn één van de grootste investeerders in R&D.

In 2021 publiceerde de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG) het ambitieuze plan ‘Boston aan de Noordzee’. We willen onderzoek en geneesmiddelen- en vaccinproductie dichter bij huis. Een plan om Nederland gezonder, weerbaarder en welvarender te maken. Ons land heeft alles in zich om hét leidende ecosysteem te worden op het vlak van life sciences & health. Wij willen Boston aan de Noordzee worden!

Willen we de ambitie van onze sector verwezenlijken, dan moeten we jong talent aantrekken. Want jong talent is de toekomst! Door de huidige groei van onze sector is er grote behoefte aan gekwalificeerd personeel. Met de implementatie van onze toekomstplannen, zal die vraag alleen maar toenemen. We moeten ons voorbereiden op jarenlange groei.

Deze ontwikkeling biedt volop kansen voor jong talent. De geneesmiddelensector is een dynamische, inspirerende en innovatieve sector die goed past bij jonge werknemers met de ‘eager to learn mentaliteit’. Bovendien een sector waarin je je talenten kunt ontplooien, ofwel: dé plek voor Young Innovators!

Binnen onze eigen Young Innovators of Medicines (YIM) is groot enthousiasme over het werk dat we doen. Onze Werkgroep Talent & Ontwikkeling gaat regelmatig op pad om jong talent ook te enthousiasmeren voor een carrière in de geneesmiddelensector. Op bijvoorbeeld carrièrebeurzen vertellen ze over hun eigen carrièrekeuze en ervaringen. Veel studenten of young professionals komen er dan pas achter hoe divers het werkaanbod in onze sector is. Op onze website vind je een overzicht met verschillende functieprofielen ter inspiratie.

Ik heb nog geen dag spijt gehad van mijn keuze voor een carrière in de geneesmiddelensector. Laten we dat enthousiasme vooral blijven delen met anderen en daarmee jong talent aantrekken. Want zeg nou zelf, wie wil er nu niet meewerken aan de ontwikkeling en het beschikbaar maken van innovatieve geneesmiddelen en daarmee Nederland gezonder, weerbaarder en welvarender maken?

Laura Brinkman
(Voorzitter a.i. Young Innovators of Medicines)