08-02-2022

Blog Sara McCabe: Vijf tips voor ‘carrièreboost’ vrouwen

Sara McCabe
Wist je dat 46% van de werknemers in de geneesmiddelensector in Europa vrouw is? Dat vrouwen, méér dan mannen, geraakt zijn door de pandemie? En dat de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen daardoor verder is toegenomen? De vraag is hoe we deze disbalans weer rechttrekken. Maar misschien nog wel het allerbelangrijkste: hoe overleven we het post-COVID-tijdperk, waarin thuiswerken het nieuwe normaal is? Ik geef vijf tips.

Als je de farmaceutische sector vergelijkt met andere sectoren zoals de automobielindustrie, dan valt direct het hoge aantal vrouwen op. Dat is een goede zaak, maar met het oog op een recent verschenen rapport van McKinsey over de impact van COVID-19 op de arbeidsparticipatie van vrouwen, maak ik me wel zorgen. Uit deze studie blijkt dat meer vrouwen – met name degenen met jongere kinderen - overwegen het arbeidsproces te verlaten of een minder verantwoordelijke baan te kiezen, omdat ze thuis nog zoveel ballen in de lucht moeten houden.

Als moeder van vier jonge kinderen, herken ik dat beeld maar al te goed. Hoe ga je om met een goede balans tussen werk en privéleven, zet ik wel of niet een volgende carrièrestap? Ik maak me dan ook hard voor de positie van de vrouw op de werkvloer. Ik geloof heilig in een diverse en inclusieve werkomgeving en dat iedereen gelijke rechten, kansen en verantwoordelijkheden moet hebben – ook in een meer flexibele werkomgeving. Als ervaringsdeskundige en pleitbezorger van gelijkheid op de werkvloer moedig ik mijn vrouwelijke collega’s en hun partners uit om over het volgende na te denken.

Stop nooit met leren. Je kan altijd blijven leren – het hoeft niet altijd een grote carrièrestap te maken om het maximale uit jezelf te halen. Vraag professionele hulp om je daarbij te ondersteunen. Gemotiveerd zijn op het werk kan extra energie opleveren voor je persoonlijke leven - als partner, moeder, atleet, muzikant. Elke stap in je carrière moet je iets nieuws brengen: nieuwe energie, nieuwe motivatie en maakt je ook een leukere partner en/of moeder.

Durf risico’s te nemen. Juist nu is een perfect moment om nieuwe stappen te zetten, buiten je comfortzone. Vrouwen denken dat ze 80% van de kwalificaties in een volgende baan moeten hebben om het vertrouwen te hebben om te solliciteren. Terwijl mannen zichzelf veel hoger inschatten en het gewoon proberen en wel zien wat er gebeurt – zelfs als ze niet aan de eisen voldoen.

Zoek bondgenoten. Wie in je netwerk stimuleert de ontwikkeling van vrouwen? Maak contact met deze mensen. Schakel influencers – vaak leidinggevende mannen - in om actief deel te nemen aan het onderwerp en de ontwikkeling van vrouwen. Vaker wel dan niet, word je als vrouw aangenomen door een man. Het is geen vrouwenoplossing - we moeten alle bondgenoten activeren.

Geef aan wat je nodig hebt – op het werk én thuis. Zorg dat je manager, of liever je toekomstige manager, weet wat je ambieert en dat je open staat voor kansen. Ga dat gesprek pro-actief aan. Bespreek ook thuis met je partner wat jullie gezamenlijke ambities zijn op carrièregebied. Wat ben je bereid op te offeren en wat niet? Dit zijn scenario's die het waard zijn om door te nemen voordat je een aanbod krijgt.

Wees zichtbaar! Kijk eens naar mogelijkheden buiten je vakgebied, team of functie of sluit je aan bij een netwerk binnen of buiten je bedrijf. Binnen Amgen hebben we veel werknemersgroepen, waaronder een Women Empowered-netwerk, en dit zijn geweldige kansen om je zichtbaar te maken.

Dit zijn belangrijke aandachtspunten om over na te denken voor vrouwen in alle fasen van hun carrière. Ik bespreek het regelmatig zelf in coachingsgesprekken met vrouwen. Het blijft belangrijk om dit onder de aandacht te brengen. Ik ben dan ook zeer verheugd dat de VIG hier ook zo over denkt en - op initiatief van Ofra Feinmesser, General Manager Gilead - plannen heeft voor de oprichting van een vrouwen-leiderschaps-netwerk.

Dat wij meer thuis gaan werken zal nooit meer voorbij gaan, maar dat we moeten blijven streven naar gelijke carrièrekansen ook niet. Ik hoop dat mijn tips veel vrouwen motiveren om actie te ondernemen!

Sara McCabe
(General Manager Amgen)

Reageren? Mail naar [email protected]