23-07-2019

Boston als inspiratiebron voor Nederland

‘Hoe maken we van Nederland het Boston van Europa?’ Dat was de centrale vraag tijdens de economische missie naar Boston, waar premier Rutte en minister Bruins aan deelnamen. Namens de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen was directeur Gerard Schouw erbij.

Het driedaagse bezoek – van 17 tot en met 19 juli – draaide om de life sciences & health sector. Boston geldt als wereldwijde hoofdstad voor onderzoek en innovatie op dit gebied. In deze regio zijn achttien van de twintig grootste biotechbedrijven ter wereld gevestigd. Ook de tien grootste bedrijven in medische hulpmiddelen zijn te vinden in dit gebied. De medische sector in Boston is zowel omvangrijk als geavanceerd. Vijf van de beste onderzoekziekenhuizen uit de Verenigde Staten bevinden zich in deze stad.

Geneesmiddelenbedrijven
In totaal namen zo’n 150 Nederlandse ondernemers, waaronder VNO-NCW voorman Hans de Boer, deel aan de economische missie. Nederlandse afgevaardigden van geneesmiddelenbedrijven als Roche, Sanofi, Janssen en Amgen maakten deel uit van de delegatie. De ondernemers bezochten diverse kennisinstellingen, laboratoria en bedrijven.

Impuls

‘Dit was buitengewoon nuttig’, zegt Schouw. ‘We leren natuurlijk enorm van de professionaliteit en high tech van de Amerikanen. Daarnaast kregen we op diverse momenten de gelegenheid om onszelf te presenteren, als Nederlandse geneesmiddelensector. Dat is goed voor het investeringsklimaat in Nederland, dat we via PharmInvestHolland een boost willen geven.’

Unieke concentratie

Het was natuurlijk fantastisch dat de premier en minister Bruins deelnamen aan de missie, zegt Schouw.
‘Dat zorgde voor extra aandacht voor de geweldige pluspunten die Nederland heeft. Op een klein stukje land hebben wij een unieke concentratie van ziekenhuizen, universiteiten, bedrijven en vliegvelden. Dat mag de wereld weten.’

Infographic: Nederland aantrekkelijk voor medicijnontwikkeling