05-07-2019

CBG lanceert toolkit voor begrijpelijke bijsluiter

["

De toolkit voor begrijpelijke bijsluiters van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) staat online. De toolkit bevat onder andere schrijfadviezen, een lijst met pati\u00ebntvriendelijke vertalingen van medische termen en voorbeeldzinnen.<\/strong><\/p>","

Het CBG wil de begrijpelijkheid van de bijsluiter en medicijninformatie voor pati\u00ebnten verbeteren. Uit onderzoek blijkt dat medicijninformatie in de bijsluiter voor veel mensen lastig is te begrijpen. Om het taalgebruik te verbeteren heeft het CBG de Toolkit ontwikkeld. Hierbij is samengewerkt met taalspecialisten zoals Pharos, Stichting ABC Taalambassadeurs en Stichting Lezen & Schrijven. Ook veel andere organisaties in het zorg- en medicijnveld, zoals de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen, zijn betrokken.

Leidraad
<\/strong>De Toolkit en de lijst met pati\u00ebntvriendelijke termen zijn een leidraad voor farmaceutische bedrijven. Het CBG stimuleert bedrijven om dit te gebruiken. \u2018Wij letten bij de beoordeling van bijsluiters op begrijpelijkheid en kijken ook of moeilijke woorden op dezelfde manier worden uitgelegd. Hier kan de lijst met pati\u00ebntvriendelijke termen bij helpen. We hopen dat nieuwe bijsluiters voortaan meteen in duidelijke taal geschreven worden,\u2019 zegt CBG-projectleider Inge Zomerdijk.

Workshop
<\/strong>De Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen organiseerde begin juni een workshop over het verbeteren van de begrijpelijkheid van bijsluiters, tijdens de jaarlijkse CBG Collegedag. Deelnemers deelden hun ervaringen en gingen zelf aan de slag. Dit najaar volgt een training over het schrijven van begrijpelijke bijsluiters. De Vereniging steunt deze initiatieven vanuit het ZonMw-programma Goed Gebruik Geneesmiddelen<\/a>, en stimuleert het effectief, veilig en doelmatig gebruik van geneesmiddelen.

Toolkit voor een begrijpelijke bijsluiter<\/a><\/p>"]