16-03-2021

CEPI zet in op bestrijding toekomstige pandemieën

Corona COVID 19
De Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI) heeft een vijfjarige strategie gelanceerd om dreiging van nieuwe COVID-19-varianten te beperken en beter voorbereid te zijn op nieuwe besmettelijke ziekten. Daarvoor reserveert CEPI $ 3,5 miljard.

Het plan voor 2022-2026 is er nu op gericht om vaccins tegen SARS-CoV-2 en andere coronavirussen aan te scherpen en aan te passen, en landen voor te bereiden op nog onbekende dreigingen van nieuwe ziekten. Als we de ontwikkelingstijd van vaccins willen terugbrengen tot honderd dagen, moeten onderzoekers en geneesmiddelenontwikkelaars zeer nauw samenwerken met de mondiale regelgevende instanties voor geneesmiddelen, aldus CEPI. Verschillende landen, de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), Gavi, Unicef, het Wereld Economic Forum en Bill and Melinda Gates Foundation hebben zich inmiddels bij het initiatief aangesloten.

HERA
Twee weken geleden lanceerde de Europese Commissie een vergelijkbaar initiatief: de HERA incubator, een Europese tegenhanger van het Amerikaanse BARDA. Deze publiek-private samenwerking gaat zich richten op de ontwikkeling van nieuwe mutaties van het coronavaccin. Daarnaast wil Brussel de productie van vaccins opschroeven en vertragingen voorkomen, door mogelijke knelpunten op te lossen voor geneesmiddelenbedrijven.

CureVac
Ook een aantal geneesmiddelenbedrijven heeft aangekondigd te gaan investeren in de ontwikkeling van een volgende generatie vaccins. CureVac gaat met het Verenigd Koninkrijk samenwerken aan het ontwikkelen van nieuwe varianten van het coronavaccin. Daarnaast gaat CureVac met GSK werken aan nieuwe vaccins. Er wordt een nieuwe lijn mRNA vaccin-kandidaten geproduceerd, die mogelijk meerdere coronavirusvarianten en andere luchtwegvirussen kan aan pakken.

CEPI A020NL_Breed-scala-aan-kandidaat-vaccins_144.jpg

Soorten vaccins
Een vaccin kan op verschillende manieren zorgen voor immuniteit. Een eiwit-subeenheid vaccin bevat een stukje van de antistof, maar geen delen van het virus. Reproductie is daardoor niet mogelijk. Een virale vector-vaccin gebruikt een onschuldig virus om een set van instructies mee te geven aan afweercellen over hoe een antistof gemaakt kan worden.
Een DNA/RNA-vaccin bevat messenger RNA (of DNA), waarmee een specifiek eiwit kan worden aangemaakt door het lichaam. Dit verandert het DNA niet en kan geen schade aanbrengen aan het lichaam.