06-09-2022

Changemakers in farma

Changemakers
Uiteraard is er vandaag, op Duurzame Dinsdag, volop aandacht voor duurzame farmacie. Als programmamanager van de Coalitie Duurzame Farmacie draagt Brigit van Soest-Segers bij aan verduurzaming van de sector. Onlangs werd zij samen met twee andere Changemakers uit de farma geïnterviewd door Change Inc. Dat is een platform om de duurzame economie te versnellen.

Afgelopen week was bij Change Inc. het thema Duurzame Farma. Brigit van Soest had daarnaast een studiogesprek met Paul van Liempt, waarvan een boeiende podcast is gemaakt. Je hoort Van Liempt verbaasd reageren op haar uitspraak dat de prijs van een pil in Nederland nu vaak onder de prijs van een pakje kauwgom ligt. Volgens Van Soest werkt de focus op de laagste prijzen geneesmiddelentekorten, verspilling en vervuiling in de hand. Gelukkig komt er geleidelijk een beweging in de goede richting op gang. Zo leidde de inspiratiegids ‘Verspil geen pil’ ertoe dat Kamerleden een actieplan aanboden aan minister Kuipers van VWS. Ook is er een Green Deal 3.0 in de maak, die erop gericht is om samen concrete stappen te zetten.

Plaszakken

Als voorbeeld van knelpunten in het huidige systeem haalt Van Soest de werkgroep Plaszakken aan. Als patiënten de eerste 24 uur na een röntgenscan hun urine opvangen in een plaszak, is dat beter voor het milieu. De zak kan bij het restafval en de röntgencontrastvloeistoffen komen, niet in het oppervlaktewater. Helaas maakt de plaszak geen deel uit van de DBC, de diagnosebehandelcombinatie waarin alle kosten die horen bij ziekenhuisbezoeken, behandelingen en controles zijn opgenomen. De plaszak wordt niet vergoed. Nu dreigt dit mooie initiatief op de financiering stuk te lopen.

Interview en podcast

In het interview en de podcast komen tal van goede voorbeelden langs van wat er al wél kan. Systeemverandering begint met kleine stappen. Een bemoedigende gedachte op Duurzame Dinsdag.

Lees het hele interview met Brigit van Soest-Segers

Beluister de podcast