09-05-2023

Digitale biomarker voor longkankerpatiënten

Lonngen, mRNA, tbc, COVID-19
Amgen gaat samen met medisch technologiebedrijf Orikami een tool ontwikkelen om de zorg voor longkankerpatiënten te personaliseren. In een driejarig programma willen de partijen een digitale gezondheidsindicator ontwikkelen, waarmee artsen de kwetsbaarheid en veerkracht van een patiënt op afstand kunnen monitoren. Dit zal artsen ondersteunen bij het nemen van betere behandelbeslissingen en het verbeteren van de patiëntresultaten.

Nu worden oudere longkankerpatiënten vaak over- of onderbehandeld. Dit kan leiden tot een disbalans tussen de effectiviteit van de behandeling en de kwaliteit van leven. De nieuwe digitale biomarker tool kan dit probleem aanpakken.

Digitale monitoring

Een team van datascientists en softwareontwikkelaars van Orikami onderzoekt samen met partners, patiënten, zorgprofessionals en onderzoekers of en hoe digitale monitoring van kwetsbaarheid en veerkracht op afstand kan worden gemeten bij longkankerpatiënten. Het programma startte met een onderzoeksfase met onder andere een literatuurstudie en interviews met diverse stakeholders. Op basis van de bemoedigende eerste inzichten, is Orikami gestart met het bouwen en testen van een applicatie op de mobiele telefoon.

Betere behandelingen

‘Amgen ondersteunt de ontwikkeling van een digitale biomarker die de gezondheid van longkankerpatiënten kan monitoren via mobiele telefoons. Deze gegevens kunnen zorgprofessionals en patiënten in staat stellen betere behandelkeuzes te maken op basis van het welzijn van de patiënt. Dit zal uiteindelijk bijdragen aan betere behandelingen voor patiënten’, aldus Carolina Correa, algemeen directeur van Amgen Nederland.

Zie ook het persbericht van Amgen.