01-09-2020

Drie Nederlandse studiecentra testen kandidaat-vaccin tegen COVID-19

Janssen gaat een kandidaat-vaccin tegen COVID-19 testen in drie Nederlandse studiecentra, als onderdeel van de klinische fase 2a-studie. Per centrum worden 45 deelnemers gevaccineerd, verdeeld over de leeftijdsgroepen 18-55 jaar en 65+.

Dat heeft Janssen, onderdeel van Johnson & Johnson, bekendgemaakt. De deelnemende studiecentra zijn het Centre for Human Drug Research/LUMC in Leiden, PRAHealthSciences in Groningen en het UMC Utrecht. Verschillende media melden dat honderden vrijwilligers zich reeds hebben gemeld voor deelname aan het onderzoek. Naast Nederland, wordt de fase 2a-studie ook uitgevoerd in Duitsland en Spanje. In totaal gaat het om 550 deelnemers.

Doel studie
Janssen onderzoekt onder andere of lagere doses van het vaccin immuniteit opwekken. Daarnaast worden potentiële vaccinatieschema’s onderzocht, met tussenpozen van één, twee of drie maanden, om te bepalen welke regime het meest effectief is. Ten slotte gaat Janssen in dit onderzoek onderzoeken in welke mate vaccinatie leidt tot mogelijke langdurige immuniteit.

Vervolg
Janssen kondigde aan om in september te starten met een fase 3-klinische studie met een enkele dosis van het vaccin versus placebo, onder voorbehoud van de analyse van de interim-resultaten van de fase 1 / 2-studies en goedkeuring van de registratieautoriteiten.
Tegelijkertijd is het bedrijf voornemens om te starten met een parallelle fase 3-klinische studie van een doseringsregime met twee doses vaccin versus placebo.