17-01-2023

Duurzaamheid in de farmaceutische industrie: welke impact kan jij maken?

Yim logo website
Dit jaar staat het thema Duurzame farmacie centraal tijdens het nieuwjaarsevent van de Young Innovators of Medicines (YIM). Het jaarlijks terugkerende event wordt gehouden op donderdag 26 januari in het Centraal Ketelhuis in Amersfoort.

De YIM steunt de Green Deal Duurzame Zorg, die ook door de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG) is ondertekend. Daarbij zet de sector in op vier pijlers: CO2-reductie, het terugdringen van medicijnresten in water, circulaire bedrijfsvoering en het stimuleren van een gezonde leefomgeving. Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst draait het om de vraag: wat kunnen we zelf bijdragen om de farmaceutische industrie duurzamer te maken? Een panel van experts is er voor de nodige inspiratie. Onder andere Lisa-Marie Smale, apotheker en PhD-student en Piter Oosterhof, AIOS ziekenhuisfarmacie en medeoprichter van PharmaSwap, laten zien wat er zoal mogelijk is op het gebied van duurzaamheid in de farmaceutische indrustrie.

Duurzamer

Waste isn't waste until we waste it, is het uitgangspunt van Lisa-Marie Smale. Waarom gooien we dan toch zoveel goede medicijnen weg? In haar onderzoek bestudeert Lisa-Marie de heruitgifte van dure medicijnen en onderzoekt of dit ook anders kan. Piter Oosterhof geeft een inkijk in PharmaSwap, een unieke deelmarktplaats waarop apothekers vraag én aanbod van medicatie kunnen delen. Het gaat hierbij om medicijnen die de vervaldatum naderen. Door optimalisatie van het gebruik van deze medicijnen wordt aan een duurzamer systeem gewerkt.

Ideeën voor het eigen bedrijf

De aanwezigen gaan ook zelf in groepen aan de slag om te komen tot praktische en duurzame ideeën voor de eigen werkgever. De groepen presenteren vervolgens in korte pitches plenair de besproken ideeën. Tijdens de borrel na afloop is er uiteraard volop gelegenheid om verder kennis te maken met elkaar.

Geïnteresseerd?

Ben je 35 jaar of jonger en werk jij bij een werkgever die aangesloten is bij de VIG? Dan ben je van harte uitgenodigd! Aanmelden kan via de VIG-website.