16-02-2021

Eerste inenting met vaccin AstraZeneca

Zorgmedewerker Melissa staat de pers te woord
In Den Haag is vrijdag de eerste prik gezet met het vaccin van AstraZeneca. Onder grote belangstelling ontving zorgmedewerker Melissa, werkzaam bij een kleinschalige woongroep, de vaccinatie ter bescherming tegen COVID-19.

Naast Melissa, ontvingen vrijdag nog eens 250 andere zorgmedewerkers een inenting met het AstraZeneca-vaccin. Vanaf maandag 15 februari volgden andere GGD-vaccinatielocaties in Nederland.

EMA-goedkeuring

Op 29 januari gaf het Europees geneesmiddelenagentschap EMA een positief advies over het coronavaccin dat is ontwikkeld door AstraZeneca en de Universiteit van Oxford. Het betreft een zogeheten vectorvaccin. Daarbij is genetisch materiaal van het coronavirus verpakt in een ander, onschuldig verkoudheidsvirus. Uit de eerste klinische studies bleek dat het vaccin van AstraZeneca en Oxford een effectiviteit heeft van gemiddeld tenminste 60%. Wanneer de periode tussen de eerste en tweede dosis groter wordt, tot 12 weken, zal de effectiviteit toenemen. Het AstraZeneca-vaccin geeft daarnaast een 100% bescherming tegen ernstige COVID-19 en tegen ziekenhuisopname.

Andere vaccins

Het vaccin van AstraZeneca is het tweede vaccin dat is goedgekeurd. Eerder werden de vaccins van Pfizer/BioNtech en Moderna al toegelaten in Europa. Die werken volgens een nieuwe methode met messenger RNA.

Vragen over coronavaccins? Lees de Q&A opgesteld door Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen