10-03-2020

Einde ebola-epidemie Congo in zicht

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO meldt dat in de Democratische Republiek Congo het einde van de ebola-uitbraak in zicht is. De laatste patiënt die werd behandeld voor ebola is inmiddels ontslagen uit het ziekenhuis.

Officieel is de uitbraak nog niet voorbij. Dat is pas als er niemand meer besmet raakt gedurende twee officiële incubatieperioden van in totaal 42 dagen. ‘We moeten waakzaam blijven en het Survivor Programme voortzetten, dat onder andere nazorg verleent aan de 1.169 besmette mensen die de ebola-besmetting overleefden’, zegt Ibrahima Socé Fall van de WHO Emergency Response. Dit programma helpt ook bij het beperken van de risico’s op een mogelijke nieuwe uitbraak.

Vaccins
De WHO meldt dat er inmiddels 300.000 mensen in Congo zijn gevaccineerd tegen ebola. Eén ebola-vaccin is ontwikkeld door MSD. Het geneesmiddelenbedrijf kreeg als eerste goedkeuring in de VS en Europa, en inmiddels in vier Afrikaanse landen. MSD is met de productie in Duitsland gestart. Naar verwachting komen deze doseringen in het derde kwartaal van 2020 beschikbaar. Twee andere behandelingen zijn ook effectief gebleken, aldus de WHO. Janssen doneerde eind 2019 500.000 doses van een ebola-vaccin aan de Democratische Republiek Congo. De locaties van Janssen in Beerse en Leiden zijn nauw betrokken bij de ontwikkeling en distributie van het vaccin, dat wordt ingezet in een grootschalige klinische studie.

#WijGevenNietOp
Sinds de uitbraak van ebola in Congo zijn naar schatting 2.260 mensen overleden aan de ziekte. Socé riep op om alert te zijn en te blijven investeren in gezondheidszorg. ‘Het is belangrijk dat de wereld niet alleen aandacht heeft voor dit soort ziektes als er een plotselinge uitbraak is en wegloopt als de dreiging voorbij is. Het gezondheidssysteem moet robuust genoeg zijn om meer dreigingen de baas te zijn, zoals de mazelen, cholera en sinds kort COVID-19. Er is er nog veel werk te verrichten.’

WHO statement over ebola-uitbraak in Congo.

Nieuwsuur over ebola