29-01-2021

EMA geeft positief advies over coronavaccin AstraZeneca

vaccinatiedosering
Het Europees geneesmiddelenagentschap EMA gaf vrijdag een positief advies over het coronavaccin van geneesmiddelenbedrijf AstraZeneca en de Universiteit van Oxford. Zodra de Europese Commissie dit bekrachtigt, zijn er drie vaccins toegelaten in Europa.

De Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG) is blij met het positieve oordeel van de EMA voor een voorwaardelijke goedkeuring. Hoe meer veilige en effectieve vaccins er worden toegelaten en toegediend, hoe sneller deze pandemie wordt bezworen. Intensieve samenwerking tussen bedrijven en instanties als de EMA heeft ertoe geleid dat er nu, binnen een jaar na het uitbreken van de pandemie, al drie vaccins zijn die voldoen aan de strenge Europese normen.

Vectorvaccin

Samen met de Universiteit van Oxford ontwikkelde AstraZeneca een zogeheten vectorvaccin. Daarbij is genetisch materiaal van het coronavirus verpakt in een ander, onschuldig verkoudheidsvirus. Het vaccin dient twee keer te worden gegeven, en biedt een bescherming van circa 60 % bij mensen van 18 jaar en ouder. Aan de wereldwijde studies namen ongeveer 24.000 mensen deel.
Eerder werden de vaccins van Pfizer/BioNtech en Moderna al toegelaten in Europa. Die werken volgens een nieuwe methode met messenger RNA.

Persbericht CBG

Persbericht AstraZeneca