06-09-2022

EMA keurt aangepaste coronavaccins goed

coronavirus omicron variant
De European Medicines Agency (EMA) heeft de aangepaste coronavaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna goedgekeurd. De vaccins kunnen worden ingezet als boosterprik bij iedereen van 12 jaar en ouder.

Het comité oordeelt dat de aangepaste vaccins zorgen voor een sterke afweerreactie tegen zowel de oorspronkelijke variant als de omikronvariant van het coronavirus. De bijwerkingen zijn vergelijkbaar met die na een boosterprik met de eerdere versies van de vaccins.

De coronavaccins die tot nu toe gebruikt worden, zijn gemaakt op basis van de oorspronkelijke variant van het virus zoals deze een kleine drie jaar geleden opdook. Omdat het virus verschillende keren is gemuteerd, ziet het er nu anders uit. Dat maakt aanpassing van het vaccin noodzakelijk.

Kat en muis

Er ontstaan constant nieuwe varianten van het COVID-19 virus. Dit wordt veroorzaakt door foutjes die ontstaan tijdens het kopiëren van het RNA van het virus in de gastheercel. De meeste van deze foutjes leiden tot veranderingen (mutaties) die het virus geen voordeel, maar zelfs nadelen opleveren. Af en toe ontstaan er veranderingen die wel nuttig zijn voor het virus. Vaak zijn dit veranderingen die het voor het virus mogelijk maakt te ontsnappen aan het immuunsysteem van de mens. Hierdoor kan het zich beter vermenigvuldigen en zich ook beter verspreiden naar andere mensen. Geneesmiddelenbedrijven werkten daarom hard aan nieuwe vaccins, die óók de nieuwe varianten aanpakken. Met succes zoals nu blijkt uit de goedkeuring door de EMA.

Goedkeuring Europese Commissie

De Europese Commissie moet na het positieve oordeel van EMA nog toestemming geven voor toelating van de vaccins tot de Europese markt. Of dit vaccin ook ingezet gaat worden in Nederland, is aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Hiervoor brengt het Outbreak Management Team Vaccinatie (OMT-v) eerst een advies uit.

In Nederland staat voor dit najaar een nieuwe prikronde tegen het coronavirus gepland. Pfizer heeft laten weten snel te kunnen leveren aan alle landen in Europa die het nieuwe vaccin willen inzetten.

Bericht EMA

Bericht Pfizer

COVID-19: zijn we klaar voor het najaar?