23-11-2021

EMA keurt geneesmiddel MSD tegen COVID-19 goed voor noodgebruik

European Medicines Agency
Europese landen mogen een antiviraal geneesmiddel tegen COVID-19 van MSD gebruiken, in afwachting van goedkeuring door het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA). Dat heeft EMA vrijdag bekendgemaakt.

De geneesmiddelenautoriteit geeft aan dat het middel verstrekt mag worden aan patiënten die besmet zijn met COVID-19 en het risico lopen erg ziek te worden. De toezichthouder heeft dit advies uitgebracht ‘ter ondersteuning van nationale autoriteiten die kunnen besluiten tot vroegtijdig gebruik van het geneesmiddel, voordat de vergunning voor het in de handel brengen is verleend,’ aldus de EMA in een verklaring.

Dit kan bijvoorbeeld in noodsituaties, in het licht van de stijgende besmettingscijfers en sterfgevallen in Europa als gevolg van COVID-19. Ook is de EMA begonnen met de beoordeling van een door Pfizer ontwikkeld medicijn tegen COVID-19. Fabrikant GSK heeft de EMA gevraagd om beoordeling van een therapie met monoklonale antilichamen tegen COVID-19.

Nederland heeft zich ingeschreven voor de twee gezamenlijke inkooptrajecten voor deze antivirale middelen waarover de Europese Commissie nu in onderhandeling is.