11-03-2021

EMA positief over Janssen-vaccin

WGNO still Corona COVID 19
Het Europees geneesmiddelenagentschap EMA gaf donderdagmiddag een positief advies over het coronavaccin van geneesmiddelenbedrijf Janssen uit Leiden. Inmiddels heeft de Europese Commissie dit bekrachtigd. Er zijn nu vier vaccins toegelaten in Europa.

‘We zijn blij met het positieve oordeel van de EMA voor een voorwaardelijke goedkeuring. Dit is een mooi compliment voor de wetenschap van Nederlandse bodem’, zegt Gerard Schouw, directeur Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen. ‘Hoe meer veilige en effectieve vaccins er worden toegelaten en toegediend, hoe sneller deze pandemie wordt bezworen.’

Samenwerking

Intensieve samenwerking tussen bedrijven en instanties als de EMA heeft ertoe geleid dat er nu, ruim een jaar na het uitbreken van de pandemie, al vier vaccins zijn die voldoen aan de strenge Europese normen. Eerder werden de vaccins van Pfizer/BioNTech, Moderna en AstraZeneca al toegelaten in Europa.

Over het vaccin

Het vaccin is zorgvuldig beoordeeld op werkzaamheid, veiligheid en kwaliteit. Daaruit is gebleken dat het COVID-19 vaccin van Janssen bij 67% van de mensen van 18 jaar en ouder bescherming biedt tegen ziekte na besmetting met het coronavirus, gemeten twee weken na de prik, meldt het CBG in een persbericht.
Het Janssen-vaccin is deels ontwikkeld in Leiden en wordt ook hier geproduceerd. Het vaccin bestaat uit één prik. Vanaf vier weken na het halen van de prik zijn mensen maximaal beschermd tegen het coronavirus.

Persbericht CBG