09-06-2020

EMA richt werkgroep ter voorkoming medicijntekorten op

De Europese Medicijnautoriteit EMA richt een werkgroep op die de toekomstige vraag naar geneesmiddelen in Europa gaat voorspellen, ter voorbereiding op een mogelijke, tweede coronagolf. Hiervoor zet de groep een raamwerk op voor het delen van informatie.

Dat heeft EMA maandag bekendgemaakt. Het initiatief tot oprichting van de werkgroep ligt bij de EU Executive Steering Group on Shortages of Medicines Caused by Major Events - waarin vertegenwoordigers van EMA, de Europese Commissie en de hoofden van de geneesmiddelenagentschappen zitting hebben. De groep wil toekomstige medicijntekorten, als gevolg van een mogelijke tweede golf van het coronavirus, voorkomen.

De werkgroep, die voor een korte periode zal worden opgericht, maakt een selectie van geneesmiddelen die worden gevolgd. Dat gaat breder dan enkel IC-geneesmiddelen, aldus EMA in een verklaring.

Schouder aan schouder
‘Vanuit de VIG zien we dat in een nog steeds volatiele markt, als gevolg van de coronacrisis, we schouder aan schouder staan om inzichten te verzamelen die helpen om de beschikbaarheid van geneesmiddelen voor patiënten mogelijk te maken’, zegt Carla Vos, hoofd Kennis & Beleid van de Vereniging innovatieve Geneesmiddelen. ‘We juichen toe dat de EMA het initiatief neemt om op Europees niveau harmonisatie van monitoring via deze werkgroep in gang te zetten. Daar dragen wij vanuit Nederland graag ons deel aan bij.’