04-06-2019

Engelstalige MedicijnMonitor online

200606 VIG MM EN social liggend 2000x1500px
De Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen plaatste dinsdag de Engelstalige MedicijnMonitor 2019-2020 online. Deze publicatie geeft in 29 infographics een overzicht van allerlei relevante data over de geneesmiddelensector.

Eind mei verscheen de Nederlandstalige versie van de nieuwe MedicijnMonitor al. Deze publicatie, die jaarlijks in het voorjaar uitkomt, presenteert actuele cijfers over onderwerpen als medicijnen voor morgen, betaalbaarheid en beter leven. Met de MedicijnMonitor wil de sector zo veel mogelijk inzicht geven in relevante cijfers. Een constructieve dialoog over geneesmiddelen is immers alleen mogelijk, als er helderheid is over onderliggende data. De infographics zijn eenvoudig ‘los’ te delen en te downloaden.

Ontwikkelkosten
Een van de nieuwe infographics geeft inzicht in ontwikkelkosten, gebaseerd op een rapport van Gupta Strategists (The cost of opportunity, 2019). Het ontwikkelen, testen en op de markt brengen van een nieuw geneesmiddel kost gemiddeld € 2,2 miljard.

Ruim de helft van de totale ontwikkelkosten van een geneesmiddel (53%) bestaat uit kapitaalkosten, zoals de rente die een geneesmiddelenbedrijf betaalt aan investeerders, zoals pensioenfondsen of zorgverzekeraars. Circa 40% van de ontwikkelkosten gaan naar kosten voor geneesmiddelen die de eindstreep niet halen, en 7% gaat naar geneesmiddelen die uiteindelijk wel bij de patiënt komen.

MedicinesMonitor edition 2019-2020