27-09-2022

FD: 'Ongekend verzet tegen bezuiniging op medicijnen’

Patient wait indicator, acces, toegang, #terugnaar100, apotheek, gvs
Een bezuinigingsoperatie van minister Ernst Kuipers op de uitgaven aan geneesmiddelen is op groot verzet gestuit bij patiëntenorganisaties, artsen en apothekers, kopte Het Financieele Dagblad (FD) op 22 september. 'Iedereen in de zorg is tegen,' aldus Dianda Veldman van de Patiëntenfederatie Nederland.

De onvrede kwam eerder deze maand tot uitbarsting op een bijeenkomst op het ministerie van VWS, die was bedoeld om de gevolgen van de bezuiniging te inventariseren. Het overleg liep uit op een pandemonium, zo melden diverse bronnen aan het FD.
Ook geneesmiddelenbedrijven hebben veel weerstand tegen het plan dat een besparing van €140 miljoen moet opleveren.
'Iedereen was boos en verdrietig', zegt ook Wim de Haart van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG) in het artikel. 'Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt.'

Bijbetalen

Huisartsen, apothekers en patiënten bevestigen dat zij op de bijeenkomst hun zorgen hebben geuit, aldus het FD. Ze vrezen dat veel patiënten vanaf 1 januari moeten bijbetalen voor hun medicijnen of zullen overstappen op medicijnen die voor hen minder geschikt zijn.
Het gaat om een bezuiniging op apotheekmedicijnen voor miljoenen patiënten met bijvoorbeeld diabetes, hart- en vaatziekten en longaandoeningen.
De bezuinigingsoperatie is 'zeer risicovol', zegt Monique Verduijn van het Nederlandse Huisartsen Genootschap NHG.

Link naar artikel