17-03-2020

FDA geeft spoedtoestemming voor coronatest Roche

In de Verenigde Staten heeft de FDA spoedtoestemming (Emergency Use Authorization) gegeven aan Roche voor een test waarmee meer patiënten sneller kunnen worden getest op de aanwezigheid van het coronavirus.

De cobas® SARS-CoV-2 Test wordt toegepast in een testsysteem waarover veel ziekenhuizen en laboratoria wereldwijd beschikken. De tests vergelijken monsters van speeksel of slijm van patiënten met stammen die in verschillende coronavirussen voorkomen. Volgens een persbericht van Roche kunnen met dit systeem 1.444 patiënten in acht uur tijd worden getest op het coronavirus. Er is grote behoefte aan tests sinds de WHO de corona-uitbraak officieel heeft bestempeld als pandemie.

Beschikbaarheid Europa
Het testmiddel van Roche heeft een zogenoemde CE-markering. Dit houdt in dat het voldoet aan de regels binnen de Europese Economische Ruimte (EU plus Zwitserland, Liechtenstein, Noorwegen en Ijsland), en dat de test ook in Europa kan worden gebruikt. Volgens een woordvoerder van Roche wordt er nu keihard gewerkt om zoveel mogelijk tests zo snel mogelijk te kunnen gebruiken. ‘Daarbij gaan we tot het uiterste van onze productiecapaciteit.’

Waarschuwing zelftests
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) waarschuwde maandag dat testen die thuis gebruikt kunnen worden verboden zijn als ze niet eerst beoordeeld zijn door een bevoegde instantie. ‘Zelftesten kunnen een foutief resultaat opleveren, positief of negatief. Gebruikers raken dan onnodig ongerust of ze worden juist ten onrechte gerustgesteld’, aldus de IGJ.

Persbericht Roche

Pagina Corona (COVID-19)