10-01-2023

FDA keurde in 2022 minder medicijnen goed

Shutterstock 1838107150 FDA
De Amerikaanse toezichthouder FDA heeft vorig jaar aanzienlijk minder medicijnen goedgekeurd dan in voorgaande jaren. Het waren er vorig jaar 37, tegen gemiddeld 51 in de vijf jaar daarvoor. Dat meldt Fierce Pharma, een gespecialiseerde website.

Het is niet duidelijk of de FDA meer medicijnen heeft afgekeurd dan in andere jaren, schrijft Fierce Pharma, omdat het agentschap daarover geen informatie publiceert. Dat laat de FDA over aan het bedrijf dat een registratie aanvraagt. Het lage aantal goedkeuringen in de Verenigde Staten in 2022 is overigens geen historisch dieptepunt. In 2016 kregen slechts 12 geneesmiddelen groen licht.

Twee lijsten

Via onderstaande links zijn twee overzichten van vorig jaar in de Verenigde Staten goedgekeurde medicijnen te zien. De lijst van Fierce Pharma wijkt iets af van de FDA-lijst, omdat Fierce Pharma ook goedkeuringen voor biologicals en vaccins bevat, maar geen diagnostische beeldvormende middelen.

EMA komt nog

De Europese medicijnautoriteit publiceert in de loop van januari een overzicht van goedgekeurde medicijnen in 2022.
‘Het aantal vorig jaar in Europa goedgekeurde medicijnen komt een stuk hoger uit dan het aantal Amerikaanse goedkeuringen, verwacht ik’, zegt Peter Bertens, manager Innovatie bij de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG).

Bericht op Fierce Pharma

Bericht van FDA