08-06-2021

FDA keurt medicijn Biogen goed tegen ziekte van Alzheimer

Aprovial Alzheimer drug FDA 7 juni 21
Het Amerikaanse medicijnagentschap FDA heeft voor het eerst in bijna twintig jaar groen licht gegeven voor een nieuwe behandeling tegen Alzheimer. Het geneesmiddel van Biogen richt zich op de eerste (voor)stadia van de ziekte van Alzheimer.

Bestaande medicijnen tegen de ziekte van Alzheimer remmen de symptomen, maar grijpen niet in op onderliggende ziekteprocessen. Dit medicijn doet dat wel. Het medicijn richt zich op samenklonteringen (plaques) van het amyloïde eiwit in de hersenen, waarvan wordt gedacht dat ze een belangrijke rol spelen in het ziekteproces.

Het gaat om een voorwaardelijke goedkeuring. De FDA heeft Biogen om een aanvullend, grootschalig onderzoek verzocht. In afwachting hiervan, kunnen Amerikaanse patiënten het middel al gebruiken.

Hoop
‘Dit is ontzettend goed nieuws voor alle patiënten wereldwijd die getroffen zijn door de ziekte van Alzheimer en hun naasten’, zegt Carla Vos, hoofd Kennis en Beleid van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen. ‘Daarbij is het een stimulans om te blijven investeren in potentiële behandelingen voor deze nare ziekte. Onderzoek naar de ziekte resulteerde jarenlang in teleurstellingen, maar dit nieuws laat zien hoe belangrijk het is dat onderzoekers niet hebben opgegeven.’

Biogen
Dorota Mazurkiewicz, Managing Director van Biogen Nederland: ‘Biogen heeft een duidelijke missie: medicijnen ontwikkelen voor ernstige neurologische ziektes. We investeren daarom al lang in onderzoek naar de ziekte van Alzheimer. We zijn trots dat we Amerikaanse patiënten met deze ziekte nu nieuw perspectief kunnen bieden.’

ABOARD
‘De voorwaardelijke goedkeuring van het nieuwe middel, onderstreept de hoge relevantie en urgentie van het onderzoek dat wij binnen ABOARD doen’, zegt Wiesje van der Flier, projectleider van ABOARD en wetenschappelijk directeur van Alzheimercentrum Amsterdam. ‘Samen zetten wij de eerste stappen om het Nederlandse zorgsysteem klaar te maken voor een toekomst waarin behandeling op maat voor Alzheimer wél mogelijk is.’ ABOARD is een grootschalig onderzoeksproject, uitgevoerd door een publiek-private samenwerking, dat werkt aan een toekomst met gepersonaliseerde diagnostiek, predictie en preventie van Alzheimer. De VIG, Novartis, Roche en Biogen zijn partner.

Vroege stadia
ABOARD richt zich op de eerste (voor)stadia van de ziekte. Vroegtijdig ingrijpen kan er hopelijk voor zorgen dat mensen niet of later last krijgen van ernstige dementie. Ook veel geneesmiddelen in ontwikkeling richten zich op de vroege fase, als symptomen nog mild zijn. Hersenschade bij de ziekte van Alzheimer begint waarschijnlijk al zo’n tien tot twintig jaar voor de eerste milde symptomen. Zijn de symptomen eenmaal erger, dan is het vaak te laat om effectief in te grijpen.

Dementie
In Nederland hebben bijna 300.000 mensen dementie en jaarlijks komen daar ongeveer 20.000 mensen bij. Het is de meest voorkomende doodsoorzaak in Nederland en daarmee een van de grootste gezondheidsuitdagingen van deze eeuw. De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie.

Europa
In Europa is in oktober 2020 een aanvraag ingediend. De verwachting is dat de Europese Medicijnagentschap EMA aan het einde van dit jaar een uitspraak doet over het nieuwe medicijn van Biogen. Daarna volgt nog de Nederlandse vergoedingsprocedure.

Persbericht Biogen