20-05-2019

Gebouwen kleuren paars op wereld IBD-dag

Janssen kleurt paars
Zondag 19 mei was het Wereld IBD-Dag. Op deze dag werd er wereldwijd aandacht gevraagd voor chronische darmontstekingsziekten, ook wel Inflammatory Bowel Disease (IBD) genoemd. Eén van de acties was het paars verlichten van iconische gebouwen.

In Nederland waren de Erasmusbrug en de Euromast paars verlicht. Een aantal Nederlandse ziekenhuizen, zoals het IJsselland Ziekenhuis, Erasmus MC en Ikazia Ziekenhuis, en geneesmiddelenbedrijven, waaronder vestigingen van Janssen in Breda en op het Bioscience Park in Leiden, zetten hun gebouw die dag ook in de paarse schijnwerpers. Daarnaast werd er op social media aandacht besteed aan het patiënten perspectief van het leven met IBD.

Ingrijpend

Ruim 80.000 Nederlanders hebben de chronische darmonstekingsziekten colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Deze ziekten zijn zeer ingrijpend; symptomen als hevige buikpijn, vermoeidheid en vooral diarree, zorgen ervoor dat het dagelijkse leven voor mensen met IBD een hele kunst is. 'De Kunst van leven met IBD' was daarom in Nederland het centrale thema van deze wereld IBD-dag.

Kunst van leven met IBD

De Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland (CCUVN), die dit jaar veertig jaar bestaat, heeft zeventien kunstenaars uitgenodigd om de verhalen van mensen met IBD te verbeelden in een kunstwerk. De diverse kunstwerken waren op 12 en 13 april te zien in op de expositie 'De Kunst van leven met IBD' in 't Spant in Bussum.

2theloo

Om bewustwording met betrekking tot IBD te verhogen, hingen op wereld IBD-dag in een aantal 2theloo toiletten spiegelstickers met quotes van patiënten. De stickers linken naar een video die het verhaal vertelt hoe het is om te leven met IBD. Deze campagne is een samenwerking tussen de CCUVN, 2theloo (een internationale keten met openbare toiletten), en geneesmiddelenbedrijf Janssen.

Spiegelstickers

Medewerkers van Pfizer, gehuld in paarse truien, hebben zondag geflyerd bij de Beurstraverse in Rotterdam.