04-02-2020

Geneesmiddelenbedrijven gaan strijd aan met coronavirus

Diverse geneesmiddelenbedrijven en instituten zijn bezig met de ontwikkeling van een vaccin tegen het coronavirus. Daarnaast doneren veel biofarmaceutische bedrijven medicijnen geld en diagnostische en medische beschermingsproducten aan China.

GlaxoSmithKline (GSK), marktleider op het gebied van vaccins, kondigde maandag een samenwerking aan met de Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI) gericht op het gezamenlijk ontwikkelen van een vaccin voor het 2019-nCoV-virus, oftewel corona. Johnson & Johnson is twee weken geleden al gestart met het ontwikkelen van een preventief vaccin. De vestiging van Janssen Vaccines in Leiden is hier actief bij betrokken.

Gilead
Gilead Sciences verstrekt in overleg met de gezondheidsautoriteiten het experimentele antivirale medicijn remdesivir aan een klein aantal patiënten die besmet zijn met het coronavirus. Daarnaast werkt Gilead met Chinese gezondheidsautoriteiten samen om een gerandomiseerde trial op te zetten om te bepalen of het product veilig en effectief kan worden ingezet voor de bestrijding van 2019-nCoV. Het middel, dat nog niet is goedgekeurd of geregistreerd, is eerder in klinische studies ingezet als middel tegen ebola.

AbbVie
AbbVie heeft, op verzoek van de Chinese gezondheidsautoriteiten, lpinavir/ritonavir gedoneerd als experimentele behandeling van patiënten met het coronavirus. Het betreft een combinatietherapie gericht op de behandeling van hiv.

Donaties
Lokale vestigingen van Roche, AstraZeneca, Pfizer, Eli Lilly, Sanofi, Novo Nordisk, J&J, Allergan, GlaxoSmithKline, Boehringer Ingelheim, Bristol-Myers Squibb, Fresenius Kabi en Takeda hebben toegezegd om geld en/of producten te doneren om de zaak te steunen.

Internationale noodsituatie

Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft deze week de internationale noodsituatie uitgeroepen wegens de zich snel verspreidende coronavirus. Daarmee komen ook fondsen vrij om de bestrijding van het coronavirus tegen te gaan. In China, waar het coronavirus voor het eerst opdook, zijn al ruim 420 mensen om het leven gekomen. Wereldwijd zijn ruim 20.000 mensen besmet geraakt.

Ontwikkeling vaccin
De Nederlandse viroloog Marion Koopmans, lid van het expertcomité dat het WHO adviseert over bestrijding van het virus, zegt in het Parool, dat er op zijn vroegst pas ‘over een maand of vier’ een vaccin is. Volgens Koopmans duurt de ontwikkeling van vaccin dat bewezen effectief is normaal gesproken wel tien jaar.

Onderzoeksinstituten
Ook verschillende instituten zoeken momenteel naar een vaccin tegen het nieuw ontdekte coronavirus in China, onder andere de National Institutes of Health in de Verenigde Staten, de Stiftung Tierärztliche Hochschule in Hannover en het Leuvense Rega Instituut. Maar voor een wereldwijde productie en verdeling is samenwerking noodzakelijk met de farmaceutische sector.

IFPMA statement over coronavirus

Persbericht samenwerking CEPI en GSK

Persbericht Johnson & Johnson: What you need to know abouw the latest on the Coronavirus

Persbericht Gilead on the company’s ongoing response to the 2019 novel Coronavirus

AbbVie statement on Coronavirus and lopinavir/ritonavir