30-04-2020

Gilead: eerste resultaten studie experimenteel middel COVID-19 positief

De eerste resultaten van een studie naar de veilige en effectieve behandeling van COVID-19 met het experimentele middel remdesivir van Gilead, uitgevoerd door het National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAD), zijn positief.

Dat maakte Daniel O’Day, Chief Executive Officer van Gilead, woensdag bekend in een open brief. ‘De aanwijzingen waren hoopvol, maar alleen klinische proeven kunnen antwoord geven over de vraag of het middel een veilige en effectieve behandeling is voor COVID-19’, schrijft O’Day.

Sneller herstel
‘De resultaten van de wereldwijde, placebo-gecontroleerde studie uitgevoerd door NIAID zijn positief. Ze tonen aan dat patiënten met COVID-19 die de experimentele virusremmer kregen, sneller herstelden dan vergelijkbare patiënten die placebo kregen’, aldus de Gilead-CEO. Het experimentele middel is nog niet goedgekeurd.

Samenwerking
‘Sinds januari werken onze teams dag en nacht om te bepalen of het middel zou kunnen werken bij patiënten met COVID-19. Deze inspanningen omvatten samenwerking met onderzoeksonderzoekers en overheden bij de verschillende klinische proeven. Het nieuws van vandaag, dat remdesivir een rol zou kunnen spelen bij het verlichten van de last van de pandemie, is het resultaat waarvan we allemaal hoopten dat het mogelijk zou zijn.’

Lees hier de Open Brief van Daniel O’Day en meer informatie over de klinische studies

Persbericht EMA over remdesivir