17-03-2020

IFPMA: 80 lopende klinische studies voor behandeling en voorkomen corona

Wereldwijd lopen er op dit moment meer dan tachtig klinische studies van geneesmiddelen voor de behandeling van mensen die besmet zijn met het coronavirus of die helpen bij het stoppen van de verspreiding met het virus.

Dat heeft de International Federation of Pharmaceutical Manufacturers & Associations (IFPMA) dinsdag bekendgemaakt. IFPMA is de wereldwijde vereniging van biofarmaceutische bedrijven en nationale verenigingen.

Delen inzichten
De IFPMA geeft aan dat de aangesloten bedrijven realtime klinische onderzoeksgegevens delen met overheden en andere bedrijven over de hele wereld. Dat geldt ook voor het delen van tools en inzichten om potentiële therapieën en vaccins te testen, evenals het ontwikkelen en opschalen van diagnostische instrumenten die tests voor coronapatiënten mogelijk te maken. Een voorbeeld van zo’n samenwerking kondigde Pfizer vandaag aan. Het bedrijf gaat samen met het Duitse BioNTech werken aan de ontwikkeling en distributie van een potentieel mRNA-gebaseerd coronavirusvaccin.

Eerste test op vrijwilliger
Daarnaast zetten geneesmiddelenbedrijven investeringen, expertise en knowhow in om de ontwikkeling van veilige en effectieve vaccins te versnellen ter voorkoming van de verspreiding van COVID-19. Vandaag werd bekend dat in de VS een experimenteel vaccin tegen corona wordt getest. De eerste vrijwilliger kreeg het gisteren toegediend, de komende zes weken volgen 45 vrijwilligers.

Opschalen productie
IFPMA kondigde tevens aan de productiemogelijkheden uit te breiden en (indien mogelijk) capaciteit te delen om de productie op te voeren zodra een succesvol vaccin of behandeling is ontwikkeld.

Oproep
IFPMA: ‘We zijn ons diep bewust van het belang van de continuïteit van de voorziening voor alle essentiële geneesmiddelen, vaccins en diagnostiek. We roepen regeringen en landen op tot wereldwijde solidariteit en om beleid dat de toegang van geneesmiddelen voor mensen in nood garandeert.’

Samenwerken
Ook verschillende farmaceutische bedrijven riepen op tot samenwerking bij de bestrijding van de wereldwijde pandemie. Pfizer-topman Albert Bourla vroeg de sector als één team op te trekken en wetenschappelijke expertise, technische vaardigheden en productiecapaciteiten in te zetten. Zelf deed het vijf beloften hiervoor. Amgen publiceerde een overzicht met zes punten waar we allemaal rekening mee moeten houden om de verspreiding van het coronavirus te vertragen, zoals het begrijpen en herkennen van de tekenen en symptomen van de ziekte en het nemen van de juiste preventiemaatregelen.

Pagina Corona (COVID-19)