10-04-2019

'Ik geef niet op tot hemofiliepatiënten een zo actief mogelijk leven kunnen leiden'

‘Twintig jaar geleden leek het onmogelijk, tegenwoordig kunnen jongens met hemofilie zelfs voetballen. De innovatie is enorm. En het gaat verder.’ Aan het woord is Paul Daalderop van Pfizer. Woensdag 17 april is het wereldhemofiliedag.

Dankzij nieuwe inzichten en behandelingen is er voor jongens met hemofilie enorm veel veranderd. Paul Daalderop, Country Brand Lead Hemofilie bij Pfizer: ‘Oudere hemofiliepatiënten hebben vrijwel allemaal beschadigde gewrichten. De behandeling was vroeger onvoldoende effectief om ze te beschermen tegen gewrichtsbloedingen.’

Zeldzame ziekte
Hemofilie is een zeldzame ziekte van het bloed. Als je hemofilie hebt, stolt je bloed niet goed, omdat je een tekort aan stollingseiwitten hebt. Er zijn twee soorten: type A en B. Hemofilie type A komt voor bij één op de vier- tot vijfduizend mannen, terwijl hemofilie type B bij één op de 20.000 voorkomt. In Nederland hebben ongeveer 1.600 mensen hemofilie. Hemofilie is in de meeste gevallen een erfelijke aandoening. Bijna alle hemofiliepatiënten zijn van het mannelijke geslacht. Vrouwen zijn meestal alleen draagster.

Breder concept
Daalderop, van origine fysiotherapeut, houdt zich bij Pfizer exclusief bezig met deze zeldzame ziekte. Hij is bij Pfizer verantwoordelijk voor de verkoop van en voorlichting over stollingsfactoren, de op dit moment belangrijkste geneesmiddelen bij de behandeling van hemofilie. Daarnaast zet Daalderop zich in om mensen met een stollingsstoornis zoals hemofilie te inspireren en motiveren om (meer) te gaan bewegen. ‘Eigenlijk zijn medicijnen slechts een onderdeel van een breder concept waarmee mensen een zo actief mogelijk leven kunnen leiden. Daar maak ik mij hard voor, samen met andere betrokkenen.’

#WijGevenNietOp
De belofte van Paul Daalderop is onderdeel van de campagne #WijGevenNietOp, waarin medewerkers van geneesmiddelenbedrijven vertellen over hun toewijding bij de ontwikkeling van nieuwe medicijnen tegen ziektes waarvan we vandaag de strijd nog verliezen. Lees het hele verhaal van Paul Daalderop op de site WeWordenBeter.

Lees meer over hemofilie op WeWordenBeter

Erasmusbrug rood vanwege wereldhemofiliedag