26-03-2019

Ik geef niet op totdat Nederland rookvrij is

Wij Geven Niet Op i Stock 169082339
Heel lang hoeft Renéé Molenaar niet na te denken over haar hartenwens: 'Ik wil een rookvrije generatie. Dus ik geef niet op totdat Nederland rookvrij is. Totdat er geen kinderen meer beginnen met roken.' Dit doel streeft Molenaar niet alleen persoonlijk na, maar ook vanuit haar rol als Medical Affairs and Operations Lead bij Pfizer, waar ze zich onder andere bezig houdt met het 'stoppen met roken'-portfolio.

'Als je eenmaal bent begonnen, is roken geen vrijwillige keuze. Het is een zware verslaving. Er wordt echt onderschat hoe ziekmakend en verslavend roken is', zegt Molenaar die onder andere een promotieonderzoek deed voordat ze bij Pfizer aan de slag ging.

Jaarlijks overlijden in Nederland meer dan 20.000 mensen aan de gevolgen van (mee)roken en dagelijks starten nog steeds (jonge) kinderen met roken. 'Als moeder van drie jonge kinderen zie ik het als mijn plicht om mijn bijdrage te leveren aan het bereiken van een rookvrije generatie.'

Rookzorg

Binnen Pfizer is Molenaar ook actief met 'stoppen met roken'-zorg. Zo is ze medisch verantwoordelijk voor het 'stoppen met roken'-product. 'Als het niet lukt om op wilskracht of met behulp van nicotine-vervangende middelen te stoppen met roken, dan kan je gebruik maken van geneesmiddelen', legt Molenaar uit.

Gesprek aangaan

'Mijn missie is om artsen zo goed mogelijk te faciliteren en voor te lichten zodat zij op hun beurt optimaal toegerust zijn om patiënten op de beste manier te begeleiden bij het stoppen met roken. Het doel is dat zij daadwerkelijk het gesprek met de roker aan gaan. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat de slagingskans om blijvend te stoppen met roken het grootst is bij gebruik van medicatie in combinatie met gedragsmatige interventie. Het maakt mij uiteindelijk niet uit hoe je stopt, als je het maar doet op een manier die het best bij je past, want dan is de slagingskans het grootst.'

#WijGevenNietOp

De belofte van Renéé Molenaar is onderdeel van de campagne #WijGevenNietOp, waarin medewerkers van geneesmiddelenbedrijven vertellen over hun toewijding bij de ontwikkeling en productie van nieuwe medicijnen tegen ziektes waarvan we vandaag de strijd nog verliezen. Lees hier het hele verhaal van Renéé Molenaar van Pfizer.