06-08-2021

Inno4vac: grote Europese samenwerking voor vaccinontwikkeling

VACCINS HELPEN ZIEKTES DE WERELD UIT
Een aantal grote geneesmiddelenbedrijven gaat zich inzetten voor snellere productie en ontwikkeling van vaccins. Daarvoor doen GSK, Sanofi Pasteur, Curevac en Takeda mee met Inno4vac, een publiek-private samenwerking tussen bedrijfsleven en academie.

Inno4vac krijgt ruim 33 miljoen euro vanuit het Innovative Medicines Initiative 2 (IMI2), een gemeenschappelijke onderneming van de Europese Unie en EFPIA.

Versnellen

De missie van Inno4vac is de ontwikkeltijd van vaccins te versnellen, door wetenschappelijke en technologische doorbraken uit de academische en biotechnologische wereld toe te passen in de industrie. Hiervoor wordt onder andere gebruik gemaakt van Artificial Intelligence (AI), om de effectiviteit van vaccins al vroegtijdig te kunnen voorspellen.

Europese landen
Aan Inno4vac doen 41 partners uit 11 verschillende Europese landen mee. Naast de vier bedrijven doen ook 37 academische centra mee, waaronder het Leids Universitair Medisch Centrum. Het European Vaccine Initiative (Duitsland) en de Sclavo Vaccines Association (Italië) zorgen voor de wetenschappelijke coördinatie.

Miljoenen mensenlevens
Vaccins hebben de afgelopen decennia miljoenen levens gered doordat mensen niet meer ernstig ziek werden van ziektes als kinkhoest, polio en mazelen. En vandaag de dag is COVID-19 zeer actueel. Hoewel de ontwikkeling van het COVID-vaccin razendsnel is gegaan (binnen een jaar), geldt dat voor de meeste ziektes niet. Ontwikkelperiodes van meer dan tien jaar zijn eerder regel dan uitzondering.

'Nu echt van start'
Danielle Zandbergen, medisch directeur GSK: 'Bij GSK zijn we zeer verheugd dat Inno4Vac nu echt van start kan gaan. We verwachten dat de bundeling van krachten van academie en R&D teams van de industriële partners een versnelling brengt in het ontwikkelen en produceren van vaccins waarbij iedereen gebaat is. Daarbij is het fijn om te weten dat Nederlandse onderzoekers een bijdrage leveren aan het ontwikkelen van innovatieve oplossingen die nieuwe vaccins tegen onder meer influenza, RSV en HSV (Herpes Simplex Virus) dichterbij gaan brengen!'

Persbericht LUMC