22-02-2022

Innovatiestorm farma op volle kracht

Research development pixabay
Ondanks de belemmeringen van de COVID-19 pandemie gaat het onderzoek in de geneesmiddelensector op topsnelheid door. Vorig jaar zijn er wereldwijd ongeveer 5.500 nieuwe klinische proeven gestart, 14% meer dan het jaar ervoor.

Dit blijkt uit een nieuw rapport van IQVIA over R&D-trends in de geneesmiddelensector.

Vorig jaar steeg ook het aantal geneesmiddelen dat wereldwijd het onderzoekstraject succesvol afsloot en beschikbaar kwam voor patiënten. Dit aantal van 84 nieuwe innovatieve geneesmiddelen betekende een verdubbeling ten opzichte van 2016. In hetzelfde tijdsbestek is het aantal producten dat in ontwikkeling is met 68% gegroeid tot meer dan 6.000.

Topsnelheid

Gerard Schouw, directeur van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG), is onder de indruk van deze cijfers. ‘De R&D in de geneesmiddelensector draait op topsnelheid. Met zulke volle ontwikkellijnen verwacht ik dat ook de komende jaren veel geneesmiddelen de patiënt kunnen bereiken. En dat is hard nodig: voor het merendeel van de 7.000 bekende ziekten, is nog geen passende behandeling.’

Geen vertraging

Schouw wijst er ook op dat de pandemie niet tot een vertraging in het onderzoek heeft geleid. ‘Natuurlijk is er veel aandacht voor de bestrijding van COVID-19’, aldus Schouw. ‘Maar er is ook hard gewerkt aan nieuwe geneesmiddelen voor de bestrijding van andere infectieziekten, kanker en aandoeningen van het maag-darmstelsel en het zenuwstelsel.’

Investeringen

De investeringen van bedrijven in R&D stegen vorig jaar ook fors. De 15 grootste farmaceutische bedrijven gaven in 2021 een recordbedrag van $ 133 miljard uit aan R&D-uitgaven. Dit komt neer op een stijging van 45% sinds 2016 en een investeringsniveau van bijna 20% van hun geregistreerde omzet.

Recordhoogte mislukkingen

Toch is het niet alleen een ‘goed-nieuws-show’. Schouw: ‘Ook een ander record werd vorig jaar verbroken; nooit eerder zijn er zoveel onderzoeken voortijdig mislukt.’ Slechts 5% van de onderzoeksprojecten waar ooit een fase I onderzoek mee gestart is, bereikte uiteindelijk de markt als een geregistreerd geneesmiddel. In 2015 was dit nog 24,5%. Belangrijkste redenen hiervoor is dat de klinische proeven steeds ingewikkelder worden qua opzet en dat het onderzoek risicovoller is. Veel geneesmiddelonderzoek is daarnaast risicovol omdat er veel nieuwe technieken gebruikt worden en voortschrijdend wetenschappelijk onderzoek soms duidelijk maakt dat de gekozen route van geneesmiddelbedrijven niet werkt.

Link naar het rapport