25-01-2022

Innovation Facts: nieuwe geneesmiddelen en toepassingsgebieden 2021

Europa
Ondanks de coronapandemie hebben farmaceutische bedrijven in 2021 in totaal 67 nieuwe geneesmiddelen op de Europese markt gebracht. Dat is het grootste aantal in de afgelopen vijf jaar.

Dat blijkt uit een jaaroverzicht dat onze Duitse zustervereniging VfA begin januari publiceerde op basis van gegevens van het Europese medicijnagentschap EMA. Een jaar eerder ging het om 62 nieuwe geneesmiddelen.

COVID-19

Veel aandacht van de EMA ging natuurlijk uit naar COVID-19. In de loop van het jaar is een viertal vaccins en vijf geneesmiddelen voor behandeling van deze infectieziekte toegelaten. Daarnaast was de autoriteit veel bezig met de beoordeling van nieuwe productiecapaciteit en herhaalvaccinaties voor de in Europa toegelaten COVID-vaccins.

Zeldzame ziekten

Onder de 67 nieuwe geneesmiddelen is een groot aantal dat zich richt op de bestrijding van zeldzame ziekten. Dit zijn aandoeningen die bij minder dan 1 op de 5.000 mensen voorkomen. Vorig jaar kwamen er nieuwe middelen beschikbaar voor onder meer zeldzame aandoeningen van het zenuwstelsel, een zeldzame leverziekte en voor de behandeling van groeistoornissen.

In 2021 kwamen ook nieuwe middelen beschikbaar voor de behandeling van verschillende kankersoorten als leukemie, het multiple myoloom, long- en darmkanker. Een aantal van deze anti-kanker middelen worden alleen toegediend aan patiënten waar de tumorgroei door een bepaalde DNA-afwijking wordt veroorzaakt. Bij deze zogeheten personalised medicines krijgen patiënten vóór een behandeling een DNA-test.

Ook bij andere, veel voorkomende ziektes kwamen nieuwe behandelingen beschikbaar, zoals tegen multiple sclerose, epileptische aanvallen en psoriasis.

Nadat een geneesmiddel toegelaten is tot de markt, gaat het onderzoek aan dat geneesmiddel vaak door. Veel geneesmiddelen blijken ook goed te werken bij andere ziektes. Vorig jaar leidde dit soort onderzoek tot 89 toelatingen voor nieuwe indicaties.