31-07-2020

Janssen gestart met testen kandidaat-vaccin COVID-19 op proefpersonen

Janssen, onderdeel van Johnson & Johnson, is gestart met het testen van een kandidaat-vaccin tegen COVID-19 bij vrijwilligers in België en de Verenigde Staten. In september wordt het vaccin waarschijnlijk ook getest bij vrijwilligers in Nederland.

Deze week is de eerste fase van het klinisch onderzoek gestart in België en de Verenigde Staten. Hierbij krijgen ruim duizend proefpersonen het kandidaat-vaccin toegediend. Daarbij ligt de focus van het onderzoek vooral op veiligheid en mogelijke bijwerkingen.

Nieuwsuur
In het televisieprogramma Nieuwsuur legde Hanneke Schuitemaker van Janssen maandag uit dat in het onderzoek dat waarschijnlijk in september in Nederland start, vooral wordt getest welke dosis vaccin het beste werkt en met welke interval.

Vervolgonderzoek
Janssen hoopt eind september te beginnen met fase drie onderzoek. In dit soort studies wordt een kandidaat-vaccin op grootschalige wijze getest op effectiviteit. Hierbij zijn duizenden patiënten betrokken, in ziekenhuizen over de hele wereld. In de derde fase verzamelen onderzoekers statistische gegevens over de veiligheid en werkzaamheid van het kandidaat-vaccin. Deze studie wordt gepland in gebieden waar infecties met het coronavirus frequent optreden.