31-03-2020

Janssen verwacht in september start klinisch onderzoek mogelijk coronavaccin

Geneesmiddelenbedrijf Janssen verwacht uiterlijk in september te starten met klinisch onderzoek naar een kandidaat-vaccin tegen het coronavirus. De eerste vaccins komen naar verwachting begin 2021 beschikbaar voor gebruik in noodsituaties.

Dat heeft Johnson & Johnson, het moederbedrijf van Janssen, maandag bekendgemaakt in een persbericht. Het internationale bedrijf kondigde tevens aan om samen met het Amerikaanse ministerie van Volksgezond ruim $ 1 miljard te investeren in de ontwikkeling van een coronavaccin. Het extra geld gaat onder andere naar het opschalen van de productiecapaciteit naar meer dan één miljard doses van het vaccin per jaar. Johnson & Johnson zal het vaccin zonder winstoogmerk aan het publiek beschikbaar stellen voor gebruik in noodsituaties.

Kandidaat-vaccin
Janssen Vaccines, gevestigd in Leiden, leidt de vaccinontwikkeling. In januari, toen China de genetische code van het coronavirus deelde, is het bedrijf al gestart met het onderzoek naar een mogelijk vaccin. Gisteren koos het bedrijf het meest kansrijke experimentele vaccin uit verschillende kandidaat-vaccins. Hiermee gaat het bedrijf verder onderzoek doen en de grootschalige productie opzetten.

Janssen
Hanneke Schuitemaker, Vice President, Viral Vaccine Discovery and Translational Medicine bij Janssen, legde vrijdag in Nieuwsuur uit hoe Janssen vaccins ontwikkelt, met daarbij de tijdslijnen van de verschillende fasen van onderzoek en ontwikkeling.

Persbericht Johnson & Johnson

Uitzending Nieuwsuur met Hanneke Schuitemaker

Artikel NRC: Miljard dollar voor ontwikkeling coronavaccin

Artikel FD: Leids coronavaccin mogelijk begin volgend jaar beschikbaar