11-12-2019

Jong talent valt in prijzen bij Pfizer

Max Trauernicht, promovendus bij het Nederlands Kanker Instituut, heeft de Jong Talent Pfizer Prijs voor Life Sciences gewonnen. Met de prijs wil Pfizer jong talent met baanbrekende ideeën stimuleren. Aan de prijs is een geldbedrag van €3000 verbonden.

Trauernicht studeerde cum laude af aan de opleiding Biomedical Sciences van de Universiteit Leiden. Hij kreeg de eerste prijs voor zijn scriptie over breuken in actief en inactief DNA, om er achter te komen wanneer het DNA welke manier van repareren kiest. Trauernicht: ‘Het onderzoek is nu nog erg fundamenteel, maar deze kennis kan er op termijn aan bijdragen dat we een breuk op de juiste manier kunnen repareren. Dat zou kunnen leiden tot een nieuwe therapie tegen kanker.’

Motoreiwit
De tweede prijs (en € 2000 euro) ging naar Hugo Damstra, student Molecular and Cellular Life Sciences aan de Universiteit van Utrecht en inmiddels gepromoveerd. Hij deed onderzoek naar de rol van het motoreiwit KIF21B in T-cellen. Mandy Meijer (Biomedical Scienes aan de Universiteit van Leiden) sleepte de derde prijs in de wacht voor haar onderzoek naar welke genen betrokken zijn bij stress.

Stress
De Life Sciences-prijzen werden uitgereikt door Marc Kaptein, medisch directeur van Pfizer Nederland. ‘Alle drie hebben belangrijk onderzoek gedaan wat aan de basis kan staan van een medische doorbraak. Dit komt dan weer goed overeen met de missie van Pfizer, "doorbraken realiseren die de levens van patiënten veranderen". Dat is dan ook waarom wij de Prijzen voor Life Sciences een warm hart toedragen.'

Pieter de Mulder Award
De jonge onderzoeker Tom Harrijvan kreeg voor zijn promotieonderzoek naar de mogelijkheden van immuuntherapie bij darmkanker de Pieter De Mulder Award gekregen. Harrijvan behaalde in 2017 zijn masterdiploma Geneeskunde en in 2018 Biomedische Wetenschappen aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Onderzoek in buitenland
Met de prijs, waar een grant van € 15.000,- aan verbonden is, wil Harrijvan naar de Verenigde Staten om zijn promotieonderzoek verder te verdiepen. ‘Daar zijn de onderzoeksgroepen expert op het gebied van een nieuwe techniek: CRISPR/Cas. Die tool wordt wereldwijd gezien als een grote doorbraak in de mogelijkheid van het aanpassen van DNA.’ Harrijvan hoopt dat zijn onderzoek meer inzicht gaat opleveren in hoe het immuunsysteem in dikkedarmkanker wordt geremd. ‘We zien bij andere vormen van kanker, zoals huid- en longkanker, dat immuuntherapie bij een deel van de patiënten effectief is en daar nu ook steeds meer wordt toegepast.’ Bij dikkedarmkanker is er op dit moment slechts een kleine groep patiënten die mogelijk baat heeft bij immuuntherapie.